Desi in ultimii ani s-au realizat numeroase studii care indica faptul ca tigara electronica este cu 95% mai putin daunatoare, fumatorii inca au tot felul de temeri nejustificate vizavi de vapat. Spre exemplu, multi se tem de sindromul “plamanilor-popcorn” (desi nu a existat niciun caz inregistrat printre utilizatorii de tigara electronica) mai mult decat de cancerul pulmonar, care face 1,6 milioane de victime anual, din care 80% dintre cazuri sunt asociate cu fumatul.
Iata cateva dintre preconceptiile irationale care ii fac pe fumatori sa fie inca sceptici cu privire la siguranta utilizarii tigarii electronice:
1) “De ce sa incerc tigara electronica? Am citit in presa ca e mai daunatoare decat tigarile normale!”
Exista un numar foarte mare de studii stiintifice realizate de catre experti care au confirmat ca utilizarea tigarii electronice este cu 95% mai putin periculoasa decat fumatul. Cele doua substante prezente in fumul de tigara care cauzeaza cele mai multe probleme de sanatate sunt gudronul si monoxidul de carbon – niciuna dintre ele nu este prezenta in tigara electronica.
Din pacate, in cazul tigarii electronice si nu numai, mass media obisnuieste sa preia informatii neverificate, sau mai rau, sa isi exprime opinii vizavi de subiecte de interes public, sustinand astfel interesele economice ale companiilor producatoare de tutun.
Este cat se poate de clar ca tigara electronica e mai sigura decat fumatul. Daca vrei sa afli mai multe informatii verificate stiintific, este recomandat sa le cauti pe site-urile oficiale ale institutiilor care deruleaza cercetari pe acest subiect, ca de exemplu Public Health England.
2) “Nu se stie ce contin tigarile electronice!”
Din contra, se stie exact ce contin tigarile electronice! In compozitia elichidelor intra foarte putine ingrediente, spre deosebire de tigarile clasice, care contin mii de substante daunatoare!
Propilen glicol si/sau glicerina vegetala, arome si nicotina – acestea sunt singurele ingrediente din lichidul pentru tigara electronica, iar propilen glicolul si glicerina vegetala sunt folosite de foarte mult timp in industria alimentara, farmaceutica si cosmetica, fiind considerate sigure pentru organismul uman.
3) “Nu e nicio diferenta intre tigarile normale si tigarile electronice! Tot fumezi, tot dependent esti!”
Aceasta preconceptie este una adanc inradacinanta in mentalul colectiv al fumatorilor neinformati. Pe langa asta, dependenta de nicotina si fumatul sunt doua subiecte care trebuie lamurite separat.
In primul rand, daca renunti la fumat si faci tranzitia catre tigara electronica vei fi, intr-adevar, in continuare dependent de nicotina, la fel cum s-ar intampla daca ai incerca sa te lasi de fumat cu ajutorul gumei sau plasturilor cu nicotina. Insa este un fapt binecunoscut ca dependenta de vapat este una mult mai slaba decat cea de tigari, motiv pentru care cei mai multi vaperi aleg sa scada treptat concentratia de nicotina pana ajung la 0% si eventual renunta complet la tigara electronica, cu o usurinta mult mai mare decat cei dependenti de tigari clasice. Pe de alta parte, alti utilizatori de tigara electronica raman vaperi din pura placere si o folosesc pe termen lung, ceea ce este oricum de preferat decat sa fi continuat sa fumeze tigari clasice.
In al doilea rand, nu poti pune semnul egal intre tigara electronica si fumat. Desi vapatul imita cu fidelitate experienta fumatului, satisfacand nevoia gestului de a duce ceva la gura si a inhala, mai important este cum functioneaza tigara electronica si ce substante se afla in aceasta. Majoritatea cazurilor de cancer pulmonar in cazul fumatorilor au ca si cauza primara gudronul si monoxidul de carbon din fumul de tigara, nu nicotina! Asadar, tigara electronica, desi contine nicotina, nu te expune la substantele periculoase regasite in tutunul ars.