Poate te-ai intrebat de multe ori de ce este o cafea cumparata dintr-un bar mult mai buna decat cea achizitionata de la automatele de cafea stradale sau decat cea preparata acasa. Pe de o parte, reteta succesului pentru un espresso dintr-un bar se datoreaza aparatelor profesionale. Un espressor destinat HoReCa poate sa coste de la 10.000 lei si poate depasi 20.000 lei, in functie de dotarile tehnice si producator. Pe de alta parte, tipul de cafea folosit diferentiaza cu siguranta un espresso ca la carte de unul mediocru.
Iti prezentam mai jos 3 dintre cele mai folosite tipuri de cafea boabe folosite de specialistii din baruri, cafenele si restaurant, in ideea ca poti macar incerca sa obtii o experienta cat mai similara si acasa, cu un espressor obisnuit.
- Lavazza Super Crema. Este cea mai utilizata cafea din Italia si, fara a avea studii exacte, putem presupune ca barurile din Romania urmeaza acelasi trend. Fara a fi considerata cea mai buna cafea din gama Lavazza, Super Crema are avantajul de a fi o cafea profesionala, cu crema bogata si gust echilibrat, la un pret destul de accesibil (putin peste 50 de lei un kilogram). O puteti regasi atat in pahare de cafea de la automate cat si in restaurante cochete.
- Illy Espresso – cafea boabe profesionala, in care preocuparea pentru cele mai mici detalii, in toate etapele de productie, ale producatorului italian multumeste pana si cei mai pretentiosi consumatori. Aceasta cafea se vinde, cel mai frecvent, in cutii de 250g, iar pretul ajunge astfel sa fie de peste 100 lei pentru un kilogram de cafea.
- Lavazza Pienaroma – este o cafea boabe care, asemenea sortimentului Super Crema, face parte din gama profesionala Lavazza (produsele din aceasta categorie sunt usor de recunoscut dupa ambalajul albastru inchis, pe care este trecuta specificatia “professional”). Multi consumatori recomanda acest blend drept unul dintre cele mai aromate de pe piata. Pretul? In jur de 70 lei / kg.
In incheiere, tine cont ca alegerea unui tip de cafea boabe din cele mentionate mai sus nu iti garanteaza obtinerea unui espresso ireprosabil si ca barurile investesc, pe langa materia prima, in aparatura performanta, gata sa pregateasca zeci sau chiar sute de bauturi pe zi.