5 beneficii ale unei alimentații sănătoase

Într-o lume în care alimentația nesănătoasă și stilul de viață agitat predomină, este esențial să acordăm o atenție deosebită dietei noastre. Acest articol vă va ghida prin beneficiile unei alimentații sănătoase, prezentându-vă importanța dietei echilibrate și cum aceasta poate preveni afecțiuni precum bolile de inimă și diabetul. 

Beneficiile principale ale unei alimentații sănătoase

1. Menținerea unei greutăți sănătoase – O alimentație echilibrată, bogată în fructe, legume, proteine slabe și cereale integrale, cum sunt, de pildă, tipurile de rețete de mâncare sănătoasă de pe METS.ro, poate ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase, reducând, astfel, riscul de obezitate și afecțiuni asociate, precum diabetul și bolile cardiovasculare.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 39% dintre adulți la nivel global sunt supraponderali, iar 13% sunt obezi, ceea ce înseamnă că alegerea unei alimentații sănătoase este esențială pentru a preveni aceste probleme de sănătate. [1]

2. Prevenirea bolilor cronice – O dietă echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, poate contribui la prevenirea unor boli cronice, precum bolile de inimă, diabetul, hipertensiunea arterială și anumite tipuri de cancer.

Consumul redus de alimente procesate și bogate în grăsimi nesănătoase, zahăr și sare poate contribui la reducerea acestor riscuri.  Conform unui studiu, aproximativ 11 milioane de decese anuale la nivel global pot fi atribuite unor diete nesănătoase. [2]

3. Îmbunătățirea funcției sistemului imunitar – Alimentația sănătoasă poate sprijini funcționarea optimă a sistemului imunitar, prin aportul adecvat de vitamine, minerale și antioxidanți, esențiali în lupta împotriva infecțiilor și a bolilor.

Un studiu publicat în Nutrients a evidențiat rolul important al micronutrienților, precum vitamina C, vitamina D, zincul și seleniul, în funcționarea sistemului imunitar. [3]

4. Energie și vitalitate crescută – Consumul de alimente nutritive și sănătoase poate îmbunătăți nivelurile de energie, reducând senzația de oboseală și somnolență.

O dietă echilibrată, bogată în nutrienți, poate contribui la îmbunătățirea stării generale de sănătate, oferind organismului energia necesară pentru a face față activităților zilnice.

5. Promovarea unei stări mentale și emoționale sănătoase – Alimentația sănătoasă poate contribui la îmbunătățirea stării mentale și emoționale prin reducerea riscului de depresie și anxietate și prin creșterea stimei de sine. 

Un studiu publicat în BMC Medicine a arătat că persoanele cu o dietă sănătoasă au un risc mai scăzut de a dezvolta depresie, comparativ cu cele care consumă alimente nesănătoase. [4]

Rolul apei în organism

Rolul apei în organism este esențial pentru menținerea sănătății și funcționării optime a corpului. Unul dintre aspectele importante ale apei este reglarea temperaturii corpului. Un alt rol crucial al apei este eliminarea toxinelor Rinichii folosesc apa pentru a filtra și elimina reziduurile din sânge, precum și pentru a regla echilibrul de electroliți. Alte moduri în care apa e importantă în organism:

  • facilitează tranzitul intestinal și previne constipația;
  • este implicată în transportul nutrienților în organism;
  • ajută la lubrifierea și protecția articulațiilor și a organelor interne.

În concluzie, adoptarea unei alimentații sănătoase aduce numeroase beneficii, printre care menținerea unei greutăți sănătoase, prevenirea afecțiunilor precum bolile de inimă și diabetul și îmbunătățirea stării generale de sănătate. Hidratându-ne corespunzător și făcând alegeri alimentare inteligente, putem încuraja un stil de viață sănătos și echilibrat.

Surse de referință:

  1. World Health Organization. “Obesity and Overweight.” World Health Organization, 9 June 2021, www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/obesity-and-overweight. Accessed 15 Apr. 2023;
  2. Afshin, Ashkan, et al. “Health Effects of Dietary Risks in 195 Countries, 1990–2017: A Systematic Analysis for the Global Burden of Disease Study 2017.” The Lancet, vol. 393, no. 10184, 3 Apr. 2019, pp. 1958–1972, https://doi.org/10.1016/s0140-6736(19)30041-8. Accessed 15 Apr. 2023;
  3. Pérez-Castillo, Íñigo María, et al. “Associations of Vitamin D Deficiency, Parathyroid Hormone, Calcium, and Phosphorus with Perinatal Adverse Outcomes. A Prospective Cohort Study.” Nutrients, vol. 12, no. 11, 26 Oct. 2020, p. 3279, https://doi.org/10.3390/nu12113279. Accessed 15 Apr. 2023;
  4. Jacka, Felice N., et al. “A Randomised Controlled Trial of Dietary Improvement for Adults with Major Depression (the “SMILES” Trial).” BMC Medicine, vol. 15, no. 1, 30 Jan. 2017, bmcmedicine.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12916-017-0791-y, https://doi.org/10.1186/s12916-017-0791-y. Accessed 15 Apr. 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *