5 motive pentru care copilul tau ar trebui sa modeleze in lut

lut pentru copii

Sursa foto: https://3.bp.blogspot.com

Modelarea lutului s-a dovedit a fi o activitate constructiva asupra copiilor si nu numai. Este o modalitate prin care multi adulti aleg sa se relaxeze si sa se detensioneze. Pentru copii are un efect terapeutic si ii ajuta in dezvoltarea lor ca adulti.

De ce ar trebui sa iti indrumi copilul spre un atelier de ceramica sau sa il indemni sa modeleze lutul chiar acasa, vei afla in continuarea acestui articol.

5 motive pentru care copilul tau ar trebui sa se joace cu lutul

  • Imbunatatirea abilitatilor motorii prin libera exprimare

Atingerea lutului ofera un sentiment de relaxare si invita copiii sa il modeleze cu usurinta in orice mod posibil. Reprezinta o oportunitate pentru orice copil de a isi demonstra dexteritatea si de a-si imbunatati abilitatile motorii. Totodata, acestia isi exerseaza rabdarea. Invata ca e nevoie sa depuna un anumit efort si sa aiba rabdare pana la obtinerea rezultatului final, imaginat.

  • Imbunatatirea capacitatii de a gasi solutii creative, a flexibilitatii si puterii de decizie

Conform unor studii, s-a stabilit ca in mediul de lucru artistic copiii deprind puterea de solutionare a problemelor, precum si gandirea critica si analitica. Modelarea lutului se diferentiaza de alte activitati artistice precum pictura sau desenul pentru ca dezvolta intelegerea lumii tridimensionale. De asemenea, lucrul cu lutul presupune capacitatea utilizatorului de a se adapta la schimbarile pe care mediul le releva pe parcurs, de a deveni flexibil in manipularea materialului detinut.

Copiii isi imbunatatesc capacitatea de a rezolva probleme intr-un mod creativ prin experimentarea mai multor tehnici de constructie. Acestia vor vedea cat de inalta poate fi modelata o piesa inainte de a isi pierde stabilitatea si vor intelege cum sa combine forma vizuala a piesei cu functionalitatea ei.

  • Exprimarea libera

Lucrul cu un material tactil si usor de modelat poate avea un efect terapeutic asupra copiilor, oferindu-le o stare de calm. Jocul cu lutul intr-un mod liber, dupa propria creativitate a copilului, ii ofera acestuia posibilitatea de a-si exprima emotiile intr-un mod constructiv.

  • Cresterea stimei de sine

A crea un lucru din nimic iti da un sentiment de putere. Crearea unei forme din lut, cu propriile manute, il face pe cel mic sa se simta in control. Dupa obtinerea produsului final, dupa ce forma noua se intareste si este pictata, copilul se poate mandri cu ceea ce el insusi a creat.

  • Imaginatie si distractie

Lasa-l pe cel mic sa se murdareasca si sa isi utilizeze creativitatea fara limite. Acesta va experimenta tot ceea ce imaginatia sa ii permite in timp ce va da viata in mod direct figurinelor pe care si le doreste.

Acestea sunt 5 cele mai importante motive pentru care cel mic ar trebui sa inceapa sa se joace cu lutul. Pe langa cele enumerate se mai regasesc: reducerea stresului, reprezinta o alternativa distractiva si creativa pentru copiii cu ADHD, ii ajuta pe cei mici sa isi stabileasca teluri si sa le atinga si le implica ambele emisfere ale creierului, atat cea dreapta, cea care se ocupa de creatie, cat si cea stanga, care se ocupa cu logica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *