Lucerna este o planta cultivata intens in Romania de foarte mult timp. Ea rezista foarte bine la temperaturile scazute si are o regenerare favorabila in urma procesului de cosire. Durata de viata poate ajunge pana la 10 ani si infloreste incepand cu luna mai.
Totodata, soiurile romanesti de lucerna sunt rezistente la seceta sau in perioada de iarna si au o valoarea nutritiva considerabila.
Iata 5 sfaturi pentru cultivarea lucernei!
Alege intelept semintele de lucerna
Pe piata romaneasca exista numeroase soiuri de lucerna. Cu toate acestea, este indicat sa alegi semintele de lucerna cele mai potrivite pentru tine:
- Valahia- aceste seminte sunt bogate in proteine si au o varietate adaptata conditiilor climatice;
- Dobrogea- sunt rezistente la seceta si se regenereaza rapid;
- Sandra- este un soi rezistent la seceta si are o durata de exploatare sporita.
Alege o zona cu un nivel de umiditate ridicat
Lucerna este o planta iubitoare de apa si poate inflori foarte frumos daca are parte de o irigare abundenta. Prin urmare, locurile cele mai indicate pentru cultivarea ei sunt cele cu un nivel de umiditate accentuat.
Perioada de cultivare
Momentul propice pentru cultivarea culturilor de lucerna este toamna.
Cum semanam lucerna
Printre cele mai importante aspect pe care trebuie sa le ai in vedere in procesul de cultivare a lucernei se numara pregatirea solului. In ciuda faptului ca toamna se cultiva lucerna, solul trebuie pregatit inca din vara. El trebuie arat la o adancime de 20-25 cm, urmand sa fie nivelat. Este indicat ca procesul de maruntire si nivelare a solului sa fie efectuat cu putin timp inainte de momentul semanarii.
Ai grija cum combati buruienile de lucerna
Lucerna este sensibila la anumite modalitati de indepartare a buruienilor. Pe de o parte, ea prezinta o sensibilitate accentuata la anumite tipuri de buruieni, cum ar fi cele dicotiledonate, cat si cele monocotiledonate. Totodata, buruienile parazite sunt un factor degradant pentru lucerna in faza de dezoltare. Un exemplu de buruiana este cuscuta. Pe de alta parte, cea mai simpla metoda pentru combaterea buruienilor este folosirea unui erbicid pentru cultura de lucerna.
Ai grija la daunatori
Principalii daunatori ai culturilor de lucerna sunt:
- Tripsii si daunatorii din categoria miriadelor – ele ataca lucerna;
- Gandacul rosu – apare in perioada verii si ataca frunzele de lucerna;
- Gargaritele frunzelor si radacinilor – ele apar primavara si ataca frunzele si radacinile;
- Buburuza lucernei – apare in luna mai si ataca frunzele.
In combaterea daunatorilor de lucerna este suficient sa folosesti un insecticid eficient.
Asadar, cultivarea lucernei este un proces in care trebuie sa iei in calcul toti factorii, de la tipul de zona pe care o alegi pana la erbicidele pe care le vei folosi.