Sursa: ttp://c.ymcdn.com/
- Fii responsabil
Bolile cardiovasculare se afla in topul cauzelor de deces, alaturi de alte boli la fel de grave, precum cancerul si hepatita. Primul pas pe care trebuie sa il faci pentru a preveni afectiunile inimii este sa constientizezi riscul pe care ele il au pentru sanatatea ta, mai ales daca nu sunt tratate la timp. Monitorizarea sistemului cardiovascular este importanta si in depistarea aritmiilor, afectiuni din ce in ce mai frecvente.
- Afla care sunt factorii de risc
Exista mai multi factori de risc care influenteaza aparitia ori agravarea bolilor de inima. Dintre acestia, varsta este cel care pare sa aiba tot mai multa putere sa favorizeze disfunctionalitatile inimii. Imediat dupa factorul care tine de varsta, urmeaza cel genetic. Bolile de inima pot fi dobandite pe parcursul vietii, dar pot fi si mostenite. Daca un membru al familiei sufera sau a suferit in trecut de o boala la nivelul sistemului cardio-vascular, aceasta se poate manifesta si la alti membri, pe fond genetic.
- Evita viciile
Obiceiurile precum fumatul ori consumul excesiv de alcool cresc riscul de boli cardiace, pulmonare, a celor vasculare periferice si pot sa conduca la un accident vascular cerebral. Chiar si fumatul pasiv intra in categoria factorilor de risc, cand vorbim despre influente asupra aparitiei bolilor de inima.
- Monitorizeaza nivelul de colesterol
Grasimile din sange contribuie semnificativ la instalarea bolilor cardiovasculare. Lipidele din sange contin asa-numitul “colesterol rau” (LDL), “colesterol sanatos” (HDL) si trigliceridele. Deci, nivelul de LDL din organism trebuie sa fie cat mai scazut, pentru a reduce riscul afectiunilor inimii. Analizele de sange trebuie efectuate de doua ori pe an, sau poate mai des, la recomandarea medicului.
- Fa excercitii fizice
Miscarea in general face bine intregului corp, dar are efecte la fel de benefice si pentru sanatatea inimii. Un stil de viata sendentar favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare. Pentru a le preveni, fa exercitii fizice in mod constant; chiar si mersul pe jos pe distante mai lungi iti poate pastra inima sanatoasa. Pe langa faptul ca arzi calorii, facand sport combati si starile de depresie si de anxietate.
- Tine sub observatia activitatea inimii
Inima este un organ ale carei afectiuni sunt fie simptomatice, fie asimptomatice. Desi ai putea crede ca functioneaza normal, realitatea poate fi cu totul alta. Aritmia este un exemplu de boala fara simptome in foarte multe cazuri, dar care prezinta un grad ridicat de pericol pentru sanatate. Pentru identificarea lor, poti folosi tensiometrul digital SENDO ADVANCE 3 care este special creat in acest scop, ori alte tensiometre de brat.
Bolile de inima pot fi prevenite si prin controale de specialitate. Medicul cardiolog va face investigatiile necesare, pentru identificarea si tratarea diagnosticului, daca va considera ca esti predispus la astfel de afectiuni.