Dinicu Golescu a fost fiul marelui vornic Radu Golescu, semnând drept Costandin Radovici ot Golești. El mai avea un frate mai mare, Gheorghe, numit Iordache. Dinicu Golescu a călătorit în Occident între 1824 și 1826, apoi a publicat cartea de călătorie în românește la Pesta, în 1826, numită „Însemnarea călătoriii meale”, carte care arăta distanța apreciabilă dintre civilizația noastră și cea europeană.
Cei patru fii Ștefan, Nicolae, Radu, Alexandru și nepotul Alexandru, fiul lui Iordache au fost educați să devină oameni de stat. Nicolae Golescu a fost de facto șef al statului Țara Românească, fiind ales în Locotenențele domnești de la 1848 și 1866. El, vărul și frații lui au fost prim-miniștri, miniștri, deputați.
Dinicu Golescu a murit pe 5 octombrie 1830, de holeră, la București.
Dinicu Golescu a construit la Golești Argeș, școala preparatoare pentru copiii săraci. La București, Dinicu Golescu avea întinse terenuri-pe Calea Victoriei, unde azi e Palatul Regal și-a făcut casă care ulterior sub Gheorghe Bibescu a devenit Palat Domnesc, iar în zona actualului Bulevard Dinicu Golescu (la statuie, intersecția cu Mircea Vulcănescu) și până la Mall Orhideea, a avut o moșie pe care a lăsat-o de zestre fiicei sale. Ulterior, Gara de Nord s-a construit pe moșia Golescu. La Orhideea, o nepoată a sa a construit o seră de orhidee-de aici și numele zonei. În plus, cartierul Regie și fabrica de tutun au fost ridicate de Mary Grant Rosetti, ea oferind teren de case pentru cei ce lucrau la fabrică, tot din vechea moșie a lui Dinicu Golescu.
The post 7 februarie 1777 -nașterea boierului luminat Dinicu Golescu appeared first on Stirile Olteniei.