A fi bucatar, intre amatorism si profesionalism

Foarte multi tineri romani isi doresc ca sa urmeze o scoala culinara, pentru ca este la moda. In definitiv, cam toata lumea e in stare sa isi prepare ceva acasa, ca sa nu moara de foame, nu-i asa?

Din nefericire nu chiar oricine poate sa faca o cariera fulminanta din bucatarit, nu oricine poate ajunge chef intr-un mare restaurant din tara sau strainatate, chiar daca aparent pare simplu.

Este o mare diferenta intre a gati ceva la repezeala in bucataria personala si a face acest lucru in mod profesionist, intr-o bucatarie de restaurant.

In primul rand este nevoie de talent, ca in orice alta profesie.

Apoi talentul trebuie dublat de dorinta puternica de a reusi in acest domeniu al gastronomiei, iar daca aceste doua conditii esentiale sunt indeplinite, urmeaza impactul dur cu realitatea: munca intr-o bucatarie profesionista este extrem de solicitanta atat psihic, dar mai ales din punct de vedere fizic.

Din acest motiv, probabil, sunt si atatia barbati care au reusit ca sa se impuna in aceasta ramura de activitate. Nu pentru ca ar fi neapărat mai talentati decat femeile, ci pur si simplu pentru ca au o rezistenta mai mare la efort, la lucrul in ture de 12-16 ore/zi, sub o presiune continua.

Cei ce sunt bucatari cu vechime afirma cu tarie ca munca in acest domeniu se aseamana foarte mult cu o semi sclavie voluntara, de aceea doar cei mai duri rezista.

O femeie este mai putin puternica, mai putin capabila de efort fizic sustinut, chiar mai putin determinata in a-si lasa pe ultimul plan familia, mai ales copiii, de dragul unei cariere de bucatar de top.

Cu toate acestea, se stie ca femeile sunt niste bucatarese excelente, macar pentru ca se spune “mancare buna ca la mama acasa”, nicidecum “mancare buna ca la tata acasa”.

Asa stand lucrurile, entuziastii care vor sa patrunda in acest domeniu, ar trebui mai intai sa se inscrie la niste cursuri pentru amatori.

CulinaryOn.ro este locul unde isi pot testa abilitatile de potentiali bucatari in devenire, iar daca considera ca a face mancare este menirea vietii lor, urmeaza ca mai apoi sa se inscrie la niste scoli adevarate de bucatarie, care in medie nu dureaza mai putin de 3 ani, la absolvirea carora nu doar ca vor putea ca sa cunoasca bazele gastronomiei, dar, mai ales, vor avea deja o pregatire din punct de vedere organizatoric, deoarece, mai mult decat in alte domenii, disciplina intr-o bucatarie, alaturi de atentia la detalii, este esentiala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *