Istoricul Răzvan Theodorescu a fost o voce consacrată în domeniul istoriei culturii și artei românești cu aplicație deosebită pe zona de interferență între arta, cultura, arhitectura și arta religioasă creștină, balcanică.
Răzvan Theodorescu a fost un om care a trăit timpuri pe care le-am trăit cu toții. A fost o voce care a contestat dispariția Mânăstirii Văcărești, Spitalului Brâncovenesc, a luat poziție față de nedreptățile suferite de către DM Pippidi.
S-a născut la București, la 22 mai 1939 dar a reușit, din cauza motivelor politice, să finalizeze studiile de istorie abia în 1963, având doctoratul în 1972, pe o temă de cultură românească, mai precis influențele culturilor balcanică, bizantină, occidentală asupra culturii românești în secolele X-XIV. O teză fără de care nu ai curaj să te apuci să citești ceva în acest domeniu.
În ciuda unor reproșuri față de poziția sa în fruntea TVR în 1990-1992 sau față de susținerea mineriadei din 1990, Răzvan Theodorescu a fost un savant cum azi sunt din ce în ce mai puțini.
Îl vedeam la documentarele regretatei Jana Gheorghiu, când vorbea despre Principate ca despre porțile creștinătății. Până la apariția în spațiul românesc a lui Neagu Djuvara, după lungul său exil occidental, Răzvan Theodorescu a fost cel care ne iniția în cultura româno-bizantină. A fost Ministru al Culturii în Guvernul Năstase și parlamentar PSD dar din 2010 s-a retras din viața politică. Academician și vicepreședinte al Academiei, Răzvan Theodorescu a fost un cercetător și un profesor.
După o suferință îndelungată, ne-a părăsit azi, 6 februarie 2023.
The post A mai murit un istoric: academicianul Răzvan Theodorescu appeared first on Stirile Olteniei.