Pentru cei care sunt deja cunoscatori in ale meseriei de croitorie alegerea unei masini de cusut se va raporta la cunostintele din dotare si la modul de lucru in acest sens. Mai greu este pentru cei care se afla la inceput de drum. O astfel de decizie poate aduce usurinta in folosire si implicit un randament mai bun.
Iata si ce aspecte primeaza in alegerea unui tip de masina de cusut electrica, profesionala sau semiprofesionala.
Nivel de experienta
Va fi cu atat mai greu ca utilizatorul sa se obisnuiasca cu o masina profesionala, cand abia ce invata fiecare functie a unei masini de cusut. Deci raportarea la cunostintele celui in cauza este pasul esential. Pentru incepatori functiile vor fi mai putine, pentru a invata baza cusutului.
Pentru un nivel mai ridicat, masina in cauza va fi mai complexa si implicit cu functii mai multe, o masina mai scumpa insa si mai durabila.
Mecanismul
Masinile de cusut pot fi mecanice sau electrice. Daca in primul caz exista o pedala si curea, cele care angreneaza mecanismul intern, acest lucru poate fi si obositor, mai ales la scara mare. Deci in functie si de randamentul de munca per zi, se merita mai degraba o masina electrica, intrucat nu va implica coordonarea de pedala si mana ce orienteaza materialul spre linia de cusatura.
Suveica
Aceasta poate fi verticala sau orizontala, fiind vorba de acea piesa ce infasoara ata ce ajunge la ac. Cele verticale sunt mai des intalnite la masinile mai vechi, asa cum erau in anii 2000. In schimb, in varianta moderna si actuala suveicile sunt mai degraba orizontale si utilizatorul poate vedea mereu cata ata exista.
Functii si mod de coasere
La ora actuala piata este foarte bogata cand vine vorba de optiunile masinilor de cusut. Insa in principal vor conta functii de genul infilarii automate adica ata sa se introduca automat in ac – presupune o concentrare maxima si un lucru poate banal insa care da batai de cap pret de cateva secunde –, reglarea de distanta intre ac si platforma masinii. De asemenea, la capitolul functii ar trebui sa va intereseze bratul mobil, adica ceea ce permite ca acul sa coase in cerc, creare de butoniera, adica atasarea de nasturi.
La capitolul tip de cusatura, functia de tip triploc ar trebui si ea inclusa, adica masina de cusut sa aiba si o functie de surfilat. Triploc este si cea mai populara, insemnand ca surfileaza cu 1 ac si 3 fire.
Accesorii? Acestea le vei gasi utile in timp. Spre exemplu, o masina de cusut, fie ea electrica sau nu, trebuie sa aiba o serie de ace universale sau speciale pentru anumite tipuri de coasere. Limitatoarele magnetice vor fi utile pentru ca vor crea o margine uniforma pentru material. De asemenea, piciorusele speciale adapteaza masina la tipul de material, grosimea acestuia si textura lui si sunt de asemenea utile.
Alegerea unei masini de cusut presupune o atentie sporita la detalii. Acestea vor face ca utilizatorul sa isi poata pune la incercare cunostintele, sa lucreze usor si mai rapid.