Poluarea reprezinta una dintre cele mai importante probleme ale acestui secol, iar consecintele au inceput deja sa se vada. Incalzirea globala a ajuns sa faca tot mai multe ravagii, iar planeta sufera din aceasta cauza.
Oamenii au inceput sa constientizeze raul pe care l-au facut, in mod voit sau nu, asa ca incearca sa gaseasca tot felul de solutii pentru a diminua excesul de noxe eliminat.
In ultimul timp la mare cautare sunt variantele ecologice a diverse produse, asa cum sunt peletii. Cei care isi doresc sa afle mai multe despre peleti la pret bun trebuie sa stie ca vor face un imens bine mediului inconjurator.
Ce sunt peletii?
Peletii reprezinta o sursa ieftina si ecologica de combustibil. Sunt realizati din rumeguş, scoarta şi alte deşeuri din lemn sau din resturi vegetale (paie, coceni, porumb). Toate materialele sunt taiate si presate la rece, iar, in felul acesta, copacii sunt salvati si nici nu se mai polueaza aerul sau solul.
Deseurile din lemn sunt puternic valorificate si contribuie, astfel, la producerea combustibilului. Aceasta varianta este utilizata de ani buni, insa abia acum trendul eco a atras si mai mult atentia asupra utilizarii.
Uniunea Europeana isi propune ca, pana la sfarsitul anului 2020, aproximativ 20% din sursele utilizate sa fie regenerabile. Planul este unul cat se poate de fezabil, avand in vedere faptul ca tot mai multi producatori se orienteaza spre peleti la pret bun.
Spre deosebire de lemn, aceasta alternativa ecologica este mult mai avantajoasa, datorita puterii calorice ridicate. Peletii sunt mai densi, ceea ce inseamna ca vor arde uniform si vor ajuta la incalzirea locuintelor, spre exemplu, pentru o perioada mai lunga de timp. Mai mult decat atat, cantitatea de cenusa rezultata este cat se poate de mica si poate fi utilizata ca ingrasamant natural.
Costul este unul mult mai mic, iar eficienta este extrem de mare in comparatie cu alte surse folosite nu doar in gospodarii, ci si in industrii. Trebuie mentionat faptul ca fumul rezultat nu contine substante toxice, putand fi absorbit complet in natura, fara a dauna mediului.
Peletii realizati din deseuri vegetale pot fi utilizati si pentru animale, ca asternut. Caii, in special, au nevoie de un mediu propice pentru a li se mentine starea de sanatate, astfel ca peletii ajuta la absorbtia umiditatii si impiedica aparitia mucegaiului, care poate provoca probleme respiratorii grave.
De asemenea, grajdul se curata mult mai usor si mai comod, fiind un real ajutor pentru ingrijitorii hergheliilor, care trebuie sa aiba grija de un numar mare de animale.
Mizeria adunata poate fi ulterior refolosita drept ingrasamant pentru flori, totul fiind 100% ecologic. Suna bine, nu-i asa? Mediul inconjurator va beneficia, cu siguranta, de efortul depus de oameni pentru protejarea lui, iar acestia vor fi rasplatiti pe masura.
Fara doar si poate, peletii reprezinta viitorul atat in industrii, cat si in locuintele proprii. Avantajele oferite sunt net superioare, iar efectele nocive asupra mediului sunt inexistente. Ecologistii sunt mandri de aceasta alternativa si militeaza pentru un stil de viata cat mai sanatos.