Intimitatea poate fi definita ca abilitatea de a fi intim atunci cand esti langa altcineva. Insa, intimitatea este mult mai mult decat atat. In continuare iti vom vorbi despre arta intimitatii si ce anume implica aceasta.
Intimitatea validata
Intimitatea validata de ceilalti este cea mai naturala forma de intimitate pe care o intelegem. Implica ca partenerul tau sa valideze ceea ce ii impartasesti, in acelasi timp fiind deschis, receptiv si sensibil la vulnerabilitatea ta. Daca partenerul tau nu doreste sau nu poate sa-ti afirme sau sa-ti valideze sentimentele, atunci ar fi considerat un spatiu „nesigur” si probabil ca nu te vei simti bine in privinta impartasirii. Cei care inca nu au un partener, pot gasi unul sexual pe internet. Sunt multe anunturi online ale oamenilor care cauta exact acelasi lucru ca si tine.
Aceasta pozitie ne protejeaza de durere, ridicol sau umilire. Aceasta pozitie are perfect sens, deoarece in mod natural dorim sa impartasim doar atunci cand partenerul nostru este iubitor, deschis si reciproc in dorinta si capacitatea sa de a impartasi. Problema potentiala a acestui tip de intimitate este ca uneori partenerul nostru nu doreste sa ne valideze sentimentele: ar putea fi furios, distant, plictisit, defensiv sau pur si simplu neinteresat. In acest caz, suntem blocati, iar cheia intimitatii relatiei este cu partenerul nostru. Putem astepta mult timp pana va dori sa ne asculte.
Intimitate autovalidata
In acest tip de intimitate, alegem sa impartasim ceva care este important pentru noi, chiar daca partenerul nostru nu este deschis, receptiv, validator sau chiar iubitor. Speram ca partenerul nostru va asculta si intelege, dar nu ne conditionam impartasirea de deschiderea sa. Cum facem asta? Exista doua moduri de a comunica cu ceilalti sau cu un partener: auto-prezentarea si auto-expunerea.
Autoprezentare
Prezentarea de sine este actul de a impartasi ceva ce ai spus inainte si despre care stii ca are un efect asupra celorlalti. Cunoasterea reactiei pe care o au ceilalti la aceste autoprezentari ii face siguri pentru un fel de validare din partea partenerului. Problema cu prezentarea de sine este ca nu exista o vulnerabilitate reala, entuziasm sau energie „risc ridicat-castig mare” la intalnire. In plus, prezentarea de sine genereaza mai multa prezentare de sine din partea partenerului tau, astfel incat conversatia poate deveni superficiala sau chiar falsa. Alternativa este auto-expunerea.
Auto-expunerea
Opusul autoprezentarii este autoexpunerea sau, asa cum imi place sa-i spun, transmisia in direct. In acest mod, nu stii neaparat cum va reactiona partenerul tau. Iti impartasesti doar sentimentele si gandurile, ca un flux de constiinta. Aceasta abilitate s-a dovedit eficienta in psihoterapie si in improvizatia de teatru. Toti acesti termeni se refera la acelasi lucru: capacitatea de a verbaliza ceea ce se intampla aici si acum. Auto-expunerea este mai riscanta, deoarece renunti la modul in care aceasta impartasire va fi primita si interpretata de partenerul tau. De-a lungul timpului, transmisia in direct creeaza o atmosfera de onestitate, in care detii controlul cand si unde vei impartasi.
Recunoaste-ti fata de tine si fata de partenerul tau ca ai incercat sa-l impresionezi sau sa-i atragi simpatia. Recunoasterea faptului ca folosesti prezentarea de sine in loc de expunerea de sine iti imbunatateste intimitatea auto-validata si natura intima a relatiei tale.