Pe cât sunt de aspectuoase și parfumate, pe atât sunt și de periculoase crizantemele. Și nu ne referim la a fi periculoase cu noi oamenii, ci cu animalele de companie, în special cu câinii.
Știai că patrupedul tău se poate intoxica cu crizanteme? Vei afla în rândurile ce urmează ce înseamnă mai exact intoxicația cu crizanteme la câini, în ce circumstanțe se poate întâmpla, când trebuie să te îngrijorezi și cum se tratează. Dacă ești din Suceava, Nord Vet este clinica veterinară la care te poți prezenta atunci când câinele tău suferă de intoxicație cu crizanteme.
De ce crizantemele sunt periculoase pentru câini?
Încă de la sfârșitul verii, cabinetele veterinare sunt pline de căței intoxicați cu crizanteme. Puțini sunt stăpânii care știu cât de periculoasă este această floare. A venit momentul să nu te mai numeri printre cei care nu știu ce forță otrăvitoare are crizantema.
Unii oameni susțin despre crizanteme că ar fi periculoase doar atunci când înfloresc. Total greșit! Întreaga plantă este otrăvitoare.
Crizantemele au un puternic potențial toxic din cauza unor compuși toxici precum piretrinele. Ele afectează canalele de sodiu ale câinilor și creează hiperactivitate la nivelul sistemului nervos central, dar și hipersensibilitate, insuficiență respiratorie, dar și lactonele sesquiterpene. Toate acestea pot duce în final la prăbușirea tensiunii arteriale, comă și în final moarte.
Semnele intoxicației cu crizanteme la câini
Semnele intoxicației pot apărea cel târziu în 24 de ore de la ingerare. Ele vor varia în funcție de cantitatea de plantă consumată. De cele mai multe ori, pornesc de la o ușoară reacție de hipersensibilitate precum dermatita și pot ajunge la cazuri grave, de multe ori acompaniate de comă sau chiar moarte.
Hai să vedem care sunt cele mai comune semne ale intoxicației cu crizanteme. Dacă apar, prezintă-te de urgență la un veterinar Suceava sau oricare din orașul tău:
- vomă;
- diaree’
- anorexie;
- temperatură scăzută a corpului;
- dispnee;
- tuse;
- hipersalivație;
- stare de agitație;
- pupile dilatate;
- dermatită;
- scărpinat excesiv;
- pierderea echilibrului;
- criză convulsivă.
Cum se pune diagnosticul intoxicației cu crizanteme la câini?
Dacă te prezinți la un veterinar Suceava sau din orașul tău cu animalul de companie încă stabil, medicul va realiza un examen clinic în care se stabilește greutatea, temperatura corporală, timpii respirației, pulsul și nu numai.
Atenție! Este de-a dreptul crucial să îi duci medicului veterinar obiectul, eticheta produsului sau o poză cu floarea cu care animalul tău de companie s-a intoxicat. În caz contrar, medicul veterinar va putea să îi trateze doar simptomatologia, să susțină organismul și să încerce epurarea organismului de un toxic necunoscut.
Cum se tratează intoxicația câinilor cu crizanteme?
Despre tratamentul oricărei intoxicații cu substanțe necaustice, care a fost ingerat în urmă cu 2-4 ore, se începe cu eliminarea acestuia prin provocarea vomei.
Urmează apoi limitarea absorbției la nivel intestinal cu ajutorul spălăturilor gastrice. Continuă cu administrarea cărbunelui medicinal și cu terapia lichidă intravenoasă, cu rolul de a curăța sângele și rinichii de prezența toxicului, precum și grăbirea eliminării acestuia prin urină.
În cazul în care observi unul dintre simptomele de mai sus la animalul tău de companie sau ești lângă el când mănâncă dintr-o crizantemă, prezintă-te de urgență la un cabinet veterinar. De ce? Pentru că, în funcție de cantitatea pe care o mănâncă, începe cursa contracronometru pentru viața lui. Nu este deloc de joacă cu plantele toxice, așa că nu îți pune în niciun fel în pericol prietenul necuvântător.
De cele mai multe ori, managementul unei intoxicații este de lungă durată. S-ar putea ca medicul veterinar căruia îi ceri ajutorul să îți ceară internarea animalului și supravegherea acestuia în decurs de câteva zile.
Ca o concluzie, dacă ai în grădină plantate crizanteme și ai și un patruped ca animal de companie, cele mai indicate plimbări sunt cele în parc. Ține departe de prietenul tău necuvântător și florile pe care le primești cadou.
Sfaturi extra poți cere și medicului tău veterinar. El îți poate fi aproape mereu pentru a preveni intoxicarea câinelui tău cu crizanteme sau orice altă plantă toxică.
Nu uita de Nord Vet, clinica veterinară din Suceava, ce are mereu porțile deschise pentru tine. Medicii din cadrul său pot lucra chiar și în regim de urgență!