Desi in ultimii ani camerele digitale au luat cu asalt piata dispozitivelor de supraveghere, camerele analogice continua sa fie folosite cu succes si evolueaza constant, pentru a tine pasul cu noile tehnologii. Odata cu aparitia camerelor IP, multi prevedeau disparitia sistemelor analog, insa realitatea este cu totul alta: camerele analogice devin din ce in ce mai performante si mai eficiente. Exista numeroase motive pentru care multi consumatori prefera sa ramana la camerele analogice deja existente sau sa aleaga un sistem analog. Cel mai important motiv este pretul, care este mai scazut.
Fiecare spatiu de supravegheat (locuinta, cladire de birouri, parcare, teren etc.) este diferit, iar fiecare sistem de supraveghere trebuie configurat tinand cont de specificul spatiului pe care il deserveste. In functie de aceste criterii, se vor alege dispozitivele de supraveghere cele mai rentabile din punct de vedere economic, pe termen lung. Spre exemplu, camerele analogice au costuri de achizitie mult mai mici, insa extinderea unui sistem de supraveghere analogic este mult mai costisitoare decat a unuia format din camere digitale. Asadar, daca vrei sa instalezi un sistem de supraveghere pe care nu planuiesti sa il extinzi, cel putin in urmatorii ani, cele mai recomandate sunt camerele analogice.
Principala diferenta intre camerele analogice si cele digitale este reprezentata de modul de transmisie a semnalului. Camerele analogice transmit imaginea catre DVR in varianta analog, prin cabluri, iar aceasta este ulterior convertita in format digital. Modelele noi de camere analogice ofera numeroase optiuni de transmitere a imaginilor pe internet, acestea putand fi vizionate in direct pe telefonul mobil. Din acest punct de vedere, camerele analogice tin in continuare pasul cu sistemele IP.
Un mic dezavantaj al formatului analog il reprezinta faptul ca numarul de canale este limitat de tipul de DVR folosit. Totusi, aceasta nu mai reprezinta o problema in cazul in care sistemul de supraveghere este gandit cu multa atentie, iar numarul camerelor analogice este stabilit cu grija dinainte.
In materie de sistem analog, se pot alege fie camere analogice fixe, care inregistreaza imaginile dintr-un singur loc, fie sistemul pan/tilt/zoom (PTZ), in care camerele se rotesc la 360 de grade si pot urmari trasee de supraveghere prestabilite. In general, camerele analogice sunt ideale pentru monitorizarea unui loc dintr-o pozitie fixa, in timp ce camerele IP, mai flexibile, pot fi folosite pentru nevoi mult mai complexe de monitorizare.
Cel mai important aspect in materie de sisteme de supraveghere este ca fiecare componenta trebuie aleasa dupa o analiza personalizata a nevoilor de supraveghere pentru fiecare spatiu in parte. Astfel, daca o camera analogica face fata cu brio, cheltuiala suplimentara pentru o camera IP nu are rost. Atat camerele analogice, cat si cele digitale pot avea instalate LED-uri infrarosu pentru a capta imagini pe timp de noapte sau in conditii slabe de iluminat.
Multi clienti inca aleg camere analogice, din simplul motiv ca acestea sunt mai ieftine. Cunoscand acest aspect, multi producatori lanseaza produse noi care sunt compatibile inclusiv cu sistemele mai vechi, astfel incat extinderea unui sistem deja existent poate fi realizata la un pret mult mai mic decat pentru schimbarea sa in intregime.