Care este importanta securitatii muncii in cadrul societatilor ?

Primul lucru pe care trebuie sa il faci atunci cand esti angajat, este sa te asiguri ca angajatorul iti asigura toate conditiile necesare impuse de lege cu privire la protectia muncii.  Acest lucru este extrem de important, deoarece toti angajatii sunt expusi riscurilor profesionale, chiar daca acestea sunt limitate.

Protectia muncii este de fapt acel sistem de masuri ce trebuie luate pentru a controla toate riscurile care pot afecta in vreun fel angajatul, in urma activitatilor profesionale pe care le presteaza.

Conform legii , atunci cand vorbim  despre protectia muncii, spunem de fapt ca aceasta reprezinta “ansamblul de activitati institutionalizate avand ca scop asigurarea celor mai bune conditii in desfasurarea procesului de munca, apararea vietii, integritatii fizice si psihice, sanatatii lucratorilor si a altor persoane participante la procesul de munca”.

Indiferent de societatea comerciala, aceasta este obligata sa asigure angajatilor toate conditiile impuse de lege cu privire la protectia muncii, in caz contrar riscand amenzi foarte mari.

Accidentele, imbolnavirile profesionale sau orice alte evenimente neplacute, soldate uneori cu vatamarea fizica, psihica sau emotionala a angajatilor, uneori chiar si moartea acestora, au dus la acel cadru legal care obliga angajatorul sa ofere conditii optime de siguranta.

Stabilirea acelor norme de securitate si sanatate in munca au dus la aparitia unor anumite sanctiuni atat pentru acei angajatori care nu isi respecta obligatiile legale, dar si pentru acei angajati care aleg totusi sa ignore masurile impuse de angajatori, in ceea ce priveste protectia muncii.

Cele mai importante lucruri atunci cand angajatorul si angajatii isi desfasoara in siguranta activitatea, sunt ca, atat unii, cat si ceilalti au doar de castigat.  Printre cele mai importante beneficii, trebuie enumerate :

  • Cresterea productivitatii societatii, caci toti angajatii isi pot indeplini toate sarcinile in siguranta
  • Imbunatatirea imaginii societatii si cresterea numarului de client
  • O crestere a bugetului, o data cu trecerea timpului

Atunci cand sunt foarte putini angajati, mai exact sub noua, angajatorul se poate ocupa singur de toate acele activitati referitoare la securitatea muncii.

Daca numarul angajatilor este mai mare de noua sau daca  activitatile pe care angajatii le presteaza au un risc sporit pentru acestia, angajatorul trebuie sa gaseasca unul sau mai multi responsabili care sa se ocupe de toate activitatile legate de protectia muncii.

In cazul in care societatea are peste 250 de angajati, angajatorul trebuie sa infiinteze servicii interne de prevenire si protectie.

Cel responsabil cu protectia si securitatea muncii trebuie sa fie absolvent al unei forme tehnice de invatamant si al unui curs de profil.

Atunci cand este stabilit cine se va ocupa de instructaj, trebuie mentionat ca exista trei tipuri de instructaj care trebuie efectuate, si anume: instructaj general, instructaj la locul de munca si instructaj  periodic. Acestea sunt gratuite, iar de organizarea acestor instructaje se ocupa fie seful compartimentului, fie o persoana desemnata de conducerea societatii.

Exista foarte multe legi care reglementeaza asigurarea securitatii si sanatatii in munca, iar aplicarea acestora este obligatorie, atat in ceea ce il priveste pe angajat, cat si pe angajator, iar in cazul unor controale, daca se ajunge la concluzia ca aceste legi nu sunt respectate, angajatorul risca amenzi usturatoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *