Pentru ca apa sa devina potabila, aceasta trebuie sa fie purificata si dezinfectata, astfel incat microorganismele care pot exista in aceasta sa fie distruse. De asemenea, in compozitia apei pot fi si cantitati ridicate de diferite substante si minereuri, care contamineaza apa si o fac nepotrivita pentru consum.
Tocmai pentru a se preveni sau chiar trata astfel de probleme, apa potabila trece prin mai multe sisteme de filtrare, purificare si dezinfectare, astfel ca in momentul in care ajuge la consumatorul final, aceasta sa aiba toate proprietatile necesare.
In consecinta, exista mai multe tipuri de filtre apa potabila, unele care pot fi folosite pentru uz profesional si uz casnic deopotriva, iar unele destinate exclusiv sistemelor industriale de purificare a apei. Unele dintre cele mai cunoscute astfel de filtre pentru apa:
Sistemul clasic de filtrare a apei potabile
In aceasta categorie de filtre pentru apa potabila exista trei solutii de filtrare: filtrare intr-o singura treapta, in doua sau in trei trepte, fiecare cartus avand rolul sau in purificarea apei.
De exemplu, in cazul filtrarii in 3 trepte, primul cartus are forma de sita, avand rolul de a filtra nisipul, rugina, namolul si sedimentele. Cel de-al doilea cartus contine carbune activ, care are efect antibacterian, motiv pentru care rolul sau este acela de a reduce efectele clorului din apa, iar cel de-al treilea cartus este din polipropilena si retine impuritatile foarte fine, de pana la 10 microni.
Sistemul de filtrare cu osmoza inversa
Acesta este unul dintre cele mai moderne si eficiente sisteme de purificare a apei, tehnica de filtrare cu osmoza inversa fiind folosita pentru eliminarea tuturor impuritatilor, sarurilor si nitratilor din apa. Drept urmare, apa devine potabila si sigura pentru consum.
De obicei, acest sistem de filtrare cu osmoza inversa se monteaza la conumatori, sub chiuveta, ceea ce va contribui la decontaminarea apei cu sedimente sau alte substante care se pot afla pe conducte.
Statii pentru dedurizarea apei
Apa dura este un tip de apa destul de des intalnit si se traduce printr-un continut ridicat de calcar, care se depune pe toate componentele cu care intra in contact, de la conductele din retea, la componentele electrocasnicelor care functioneaza cu apa. Drept urmare, in zonele cu apa dura se recomanda montarea unor filtre sau statii pentru dedurizare, care folosesc tehnologii moderne si eficiente.
Toate aceste sisteme destinate obtinerii apei pure sunt disponibile in mai multe tipuri, astfel incat sa poata fi folosite atat la nivel profesional si industrial, cat si la nivel rezidential.