Care sunt cele trei componente ale unei tigari electronice?

Cum functioneaza o tigara electronica? Aceasta este o intrebare pe care multa lume si-o adreseaza, insa la care nu foarte multi stiu raspunsul. Din fericire, nu este deloc greu de explicat. In engleza, tigarile electronice se mai numesc si „vapes”, iar acesta este un indiciu important cu privire la modul lor de functionare. Norul acela mare si alb nu este fum, ci un aerosol format din vapori si picaturi foarte mici de lichid. Toate componentele unei tigari electronice lucreaza pentru a crea acest aerosol, din lichidul aflat in rezervor.

Orice tigara electronica are trei componente: bateria, rezervorul si atomizorul. Toate acestea vin intr-o varietate uriasa de modele si marimi, iar uneori doua dintre ele sau chiar toate trei pot fi integrate in aceeasi piesa. Indiferent de modul in care este asamblata, o tigara electronica trebuie sa includa toate cele trei componente, fara de care nu ar putea functiona. Iata rolul fiecareia dintre ele:

Bateria

Bateria unei tigari electronice asigura curentul electric necesar intregului dispozitiv. Aproape toate tigarile electronice folosesc baterii litiu-ion sau litiu-polimer, deoarece acestea pot stoca o cantitate mare de energie , in ciuda dimensiunilor reduse. Tigarile electronice consuma mult mai mult curent decat majoritatea portabilelor electronice, avand nevoie de baterii performante.

Toate tigarile electronice de dimensiuni reduse (cele care arata precum tigarile obisnuite, dar si modelele de tip pen) au o baterie integrata. Acest lucru inseamna ca, atunci cand bateria se uzeaza (de obicei dupa 300 de cicluri de incarcare), intreg dispozitivul trebuie aruncat si cumparat altul.

Unele tigari electronice mai mari (numite mod-uri) au si ele baterii integrate, insa acestea sunt mai voluminoase si mai puternice, avand o durata de viata mai mare decat a celorlalte componente. Insa majoritatea mod-urilor au baterii detasabile, care pot fi inlocuite atunci cand se uzeaza.

Rezervorul

Toate tigarile electronice au un rezervor in care este depozitat lichidul. In cazul dispozitivelor de tip cigalike, rezervorul este un cartus de plastic de unica folosinta, in timp ce altele au un rezervor care poate fi reumplut.

Rezervoarele de e-lichid sunt destul de complicate, iar marea provocare a producatorilor este sa creeze un dispozitiv care sa permita aerului sa intre, dar sa nu permita e-lichidului sa iasa. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este prin plasarea bobinei in partea superioara a rezervorului si a fitilurilor in e-lichid. Aceasta tehnologie este folosita la clearomizoarele de tip „top-coil”.

Alte rezervoare au bobina la baza lor, inconjurata de un tub conectat la mustiuc. Acestea se regasesc la clearomizoarele de tip „bottom-coil”. Atat timp cat in rezervor este suficient de mult lichid, inauntru se va crea un vid partial, care va impiedica e-lichidul sa iasa prin micile gauri de aer situate la baza rezervorului.

Atomizorul

Vaporii sunt produsi de o bobina de sarma sau de metal, infasurata in jurul unui fitil. Fitilurile moderne sunt de obicei realizate din vata, insa in trecut au fost folosite silica, materiale ceramice sau chiar otel. Fitilul are rolul de a transporta lichidul catre bobina, care, incalzita de baterie, il vaporizeaza.

Asadar, cum functioneaza o tigara electronica?

O tigara electronica perfect functionala are o baterie incarcata, un rezervor plin de lichid si o bobina. In momentul in care declansezi butonul bateriei, , aceasta trimite curent electric catre bobina care, la randul ei, incalzeste e-lichidul. Aproape instantaneu, bobina este inconjurata de un nor mic, dar dens, de vapori. Majoritatea utilizatorilor trag pufuri de 5-6 secunde, timp suficient pentru ca o tigara electronica moderna sa produca o cantitate impresionanta de vapori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *