Cu toate ca este o intrebare pertinenta, raspunsul nu e atat de simplu si asta pentru ca in stabilirea pretului se iau in calcul mai multi factori, de la anomalia ce trebuie tratata, la varsta pacientului, tipul de aparat dentar (aparat dentar invizibil, aparat dentar lingual 2D, aparat dentar fix, aparat dentar pentru adulti, aparat dentar pentru copii etc.) si perioada tratamentului. Asta ca sa numim doar cativa dintre ei. Dar ca sa iti faci o idee, costul unui aparat dentar porneste de la 1500 de lei si poate ajunge pana la 2000 si chiar 5000 de euro.
Ca sa intelegi de ce pretul variaza atat de mult, trebuie, in primul rand, sa intelegi ca un aparat dentar nu este un simplu dispozitiv, ci un tratament in adevaratul sens al cuvantului, un tratament prin care se imbunatateste infatisarea si chiar functionalitatea danturii persoanei tratate.
Daca un pacient se confrunta, de exemplu, cu probleme serioase de aliniere a dintilor, un medic stomatolog ii poate recomanda sa consulte un medic ortodont pentru intocmirea unui plan de tratament potrivit nevoilor sale. Totul incepe cu o evaluare a starii de sanatate a dintilor, urmata de o serie de investigatii, printre care radiografii, set ortodontic (fotografii de diagnostic) dupa care se realizeaza o amprenta a dintilor pacientului in vederea proiectarii aparatului dentar propriu-zis. Trebuie mentionat ca tratamentul ortodontic, adica purtarea aparatului dentar, poate dura de la minim 6 saptamani la trei ani, in functie de problema fiecarui pacient si de aparatul dentar utilizat. In plus, inainte de inceperea tratamentului, medicul ortodont va supune pacientul unui control amanuntit, iar daca se constata prezenta cariilor dentare, acestea vor trebui tratate in prealabil.
Indiferent de durata tratamentului, pe toata perioada sa vor fi efectuate controale regulate pentru ajustari necesare si pentru urmarirea evolutiei tratamentului.
Sa mai luam un exemplu – aparatul fix cu bracket-uri. Acest tip de tratament presupune, pe langa aparatul propriu-zis, sedinte lunare de control pe toata perioada tratamentului (cel putin 1 data pe luna), ‘reparatii’ ale incidentelor ce apar pe perioada tratamentului ortodontic: relipiri, recimentari etc., accesorii ce ajuta pacientul sa aiba o igiena orala mai buna, accesorii de protectie, indepartarea aparatului si contentie. Ultima etapa, cea de contentie, se impune sau nu in functie de varsta si de tratamentul urmat. Aparatele de contentie (gutiera si/sau retainer) mentin dintii in pozitia finala obtinuta de specialistul ortodont. Totodata, in perioada de contentie, pacientul este educat cat de important este sa revina la control chiar daca nu mai are aparatul. Cat despre costuri, vorbind strict de aparatul cu bracket-uri, acestea includ controalele pe o perioada de 1 an.
Pentru ca fiecare pacient este diferit, are nevoie de tratament personalizat in functie de problemele sale. Astfel, durata si tipul de aparat pot sa difere de la caz la caz, motiv pentru care si pretul difera in functie de aceste aspecte. In acelasi timp, un tratament de calitate inseamna un tratament realizat de catre un specialist dedicat si pregatit, onestitate in ceea ce priveste costurile comunicate, atmosfera si igiena din cabinet.