Ideal, mersul la dentist ar trebui să fie o deprindere firească precum shoppingul sau spălatul pe mâini. Indiferent cât de mult amâni momentul, la câteva luni tot faci o sesiune de shopping. De ce nu am proceda la fel și cu dantura? Deși ținem la aspectul nostru fizic, când vine vorba de dantură parcă uităm ce ne-am propus, nu? Din cauza faptului că mergem foarte rar la dentist sau foarte târziu, ajungem, invariabil, să considerăm că tratamentele stomatologice sunt scumpe.
Un mit des întâlnit este că tratamentele dentare costă o avere și puțini și le permit. De fapt, prețurile variază în funcție de afecțiune și stadiul acesteia. Pentru a evita să ajungem la edentație completă, potrivit este să avem o abordare planificată și organizată: controale periodice și profilaxie.
“E adevărat, comparat cu un salariu minim pe economie, un tratament stomatologic ar putea fi considerat că având un preț ridicat. Pe de altă parte, în acest preț intră costurile legate de echipamente, de materiale folosite, expertiză medicului și a asistentului, anii de formare și de studiu. Iar rezultatul este un zâmbet sănătos și complet.”
- Ne spune dr. Cristina Munteanu, medic coordonator de tratament al clinicilor Cris Smile Studio.
Medicul ne-a ajutat să înțelegem și de unde diferența de prețuri.
De exemplu, o carie care a afectat mai mult de jumătate din suprafața dintelui sau chiar rădăcina acestuia, va duce, de cele mai multe ori, la extracția acestuia. Un medic endodont abil te poate ajuta, chiar și în acest stadiu, să îți salvezi dintele iar un tratament endodontic la un preț bun poate fi plătit și în rate. Însă, un dinte devitalizat este un dinte slab, care, de cele mai multe ori, va avea nevoie de o coroniță. Iată, așadar, cum crește prețul unui tratament. Cariile complexe pot fi prevenite cu clasicele profilaxii, realizate la 6 luni și al căror preț nu depășește 200-300 de lei.
De asemenea, sângerarea gingivală este primul semn al unei danturi bolnave. E foarte posibil să fie clasicul simptom de gingivită, stadiul de debut al parodontozei. De cele mai multe ori, alegem să neglijăm acest lucru. Ușor-ușor se adaugă respirația urât mirositoare, mobilitatea dentară și, finalmente, edentația. Dacă ai fi ajuns la medic în momentul în care ai sesizat sângerarea ai fi scos din buzunar de cinci ori mai puțin decât dacă începi tratamentul în momentul respirației urât mirositoare și de 20 de ori mai puțin decât dacă începi in momentul mobilității dentare. În ceea ce privește prețurile, pentru tratarea unei carii putem plăti între 150-230 lei în funcție de cât de afectat este dintele. Dacă dintele este grav afectat de carii și necesită tratament de canal, acesta începe de la 800 lei, iar intervenția chirurgicală de extracție și implant are un cost care începe de la 5000 lei.
În cazul parodontozei tratamentul este mult mai complicat și de exemplu, tratamentul Laser Therapy începe de la 2500 lei/arcadă și poate ajunge până la 6000 lei în funcție de tehnologia folosită. Există mai multe tipuri de tratamente parodontoza adaptate nevoilor fiecărui pacient.
Așadar, tratăm caria cât timp este mică și dintele încă poate fi salvat. Nimic nu se compară cu dinții naturali! Mai bine previi decât să tratezi!