O îngrijire corectă a pieselor de mobilă poate mări considerabil durata de viață a acestora, fapt ce îți va oferi posibilitatea să te bucuri un timp îndelungat de utilitatea și frumusețea mobilei din casa ta. Nu este deloc greu sa aplici câteva reguli de îngrijire corespunzătoare pentru diverse tipuri de mobilă ca să te bucuri din plin de rezultate uimitoare, și anume:
Metode de îngrijire a elementelor de mobiliă moale (sau tapițată)
Elementele de mobilă tapițată sunt foarte practice și comode, dar totuși pentru că accidentele casnice sunt inevitabile, urmele de cafea, cerneală și multe altele, nu reprezintă o problemă.
- Mobila moale, ca oricare alt obiect din material, este ca un magnet pentru praf și pete care trebuie îndepărtate cu regularitate. Este important să reții că la produsele noi regula dată se aplică doar după 3 luni de utilizare.
- Rezervează-ți o zi în fiecare lună pentru a-i face o curățare umedă. Apa înseamnă viață și în cazul mobilierului tapițat, întrucât redă fibrelor elasticitatea și are efect benefic asupra duratei de viață a acesteia. Fii atent la temperatură și substanțele folosite.
- Odată la 5 ani, mobilierul trebuie curățat termic sau cu presiune, cu ustensile speciale, procedură care se efectuează de către un specialist sau cu aparate speciale, care, mai nou, pot fi procurate și de oamenii obișnuiți, care sunt gata să facă o astfel de investiție. În Chișinău găsești o varietate întreagă de astfel de aparate.
Cum se îngrijește mobila din PAL
Mobila din PAL este foarte populară și actuală în Chișinău. Fiind folosit pe larg la fabricarea mobilei pentru casă, acest material are și câteva reguli de îngrijire, bine puse la punct.
- PAL-ul se poate umfla într-un mediu umed, de aceea este foarte important să-l ții ferit de apă pentru a nu-i modifica aspectul sau chiar a nu-l uza. Acest lucru se referă și la umiditatea dina er.
- La curațarea mobilierului din PAL, nu se folosește apa. Acest lucru îl va determina să-și piardă din calitate, odata cu trecerea timpului. Mobilierul trebuie șters cu soluție specială și o lavetă fină, din microfibră. Există o gamă largă de produse de curățat special concepute pentru a prelungi viața acestui material.
- Știai că petele mai încăpățânate pot fi îndepărtate cu suc de lămâie, bicarbonat de sodiu sau oțet? Încearcă și metodele alternative.
Chiar și lemnul masiv nu este un material dificil la întreținere dacă respecți anumite reguli de îngrijire
Mobila din lemn masiv, în special cea făcută la comandă, este prețioasă și apreciată de cunoscătorii în design. Însă valoarea deosebită a materialului îl face să necesite și o îngrijire specială. Fiind un material rezistent, trebuie să urmezi doar câteva reguli simple, care nu necesită efort, pentru a-i păstra aspectul impecabil.
- Mobila din lemn masiv nu trebuie expusă razelor ultraviolete. Daca nu ții cont de acest aspect, materialul se va deteriora, riscând să piardă din culoare.
- Alcoolul este un agent care deteriorează lemnul, de aceea este important să fii foarte atent la componența soluțiilor pentru curățarea acestuia.
- Mobila din lemn trebuie protejată de lucrurile care ar putea să o deterioreze, precum: vasele fierbinți sau obiectele din ceară.
La fel ca oricare alt obiect, mobilierul are nevoie de îngrijire, iar după cele menționate anterior este evident că pentru aceasta nu trebuie să depui eforturi prea mari sau să pierzi ore întregi. Totul se face repede, simplu și cel mai important, cu eficiență maximă.