Supraalimentarea compulsiva la copii, denumita si tulburare de alimentatie excesiva, este caracterizata prin consumul de cantitati semnificative de mancare ca raspuns la factori de natura emotionala (probleme sau emotii ce nu pot fi gesionate in mod corespunzator) Tulburarea de alimentatie excesiva poate duce la probleme grave de sanatate, atat fizic, cat si psihologic, motiv pentru care parintii trebuie sa se adreseze medicului, imediat ce descopera urmatoarele semne de alarma:
Simptome comportamentale:
- Copilul este preocupat mereu de mancare;
- Desi consuma foarte multe alimente, sustine ca ii este in continuare foame;
- Mananca foarte repede;
- Mananca pe furis;
- Se autoizoleaza, cel mai probabil mancand ceva;
- Este mereu preocupat, ingrijorat si chiar deprimat;
- Ascunde alimente;
- Refuza sa participe la activitati care in mod normal ii aduc bucurie.
Simptome fizice:
- Colesterol ridicat;
- Tensiune arteriala crescuta;
- Apnee de somn;
- Fluctuatii in greutate;
- Crestere in greutate;
- Oboseala.
Simptome cognitive:
- Preocupari legate de alimentatie;
- Preocupari legate de greutatea corporala;
- Pierderea apetitului sexual.
Simptome psihosociale:
- Sentimene de vinovatie si rusine;
- Modificari ale dispozitiei;
- Depresie.
Cauze si factori de risc
Exista multe cauze si factori de risc pentru supraalimentarea compulsiva. Mai jos vei gasi cateva dintre explicatiile pentru care un copil se poate confrunta cu aceasta tulburare:
- Genetica: Genetica poate cauza dezvoltarea unei tulburari de alimentatie compulsiva si a dependentei de alimente. Copiii care au membri de familie care se lupta cu aceasta afectiune sunt expusi unui risc mai mare de a se confrunta cu probleme similare, decat cei care nu au un astfel de trecut familial;
- Mediul de trai: Unii dintre factorii de mediu care pot creste sansele unui copil de a dezvolta obiceiuri compulsive de alimentatie excesiva pot include experimentarea unui eveniment traumatic, unui abuz, etc. Mancarea in exces este folosita in incercarea de a ajuta la amortirea durerii resimtite ca urmare a acestor probleme. In plus, daca un copil petrece timp intr-un mediu in care o mare cantitate de timp si energie este consumata pentru mancare, dieta si greutate, este mai probabil sa dezvolte comportamente in concordanta cu supraalimentarea excesiva.
Factori de risc:
- Experimentarea unui eveniment traumatizant;
- Experimentarea unui abuz;
- Stima de sine scazuta;
- Istoric personal de boli mintale;
- Istoric familial de boli mintale;
- Istoric familial de tulburari de alimentatie sau comportamente de supraalimentare compulsive.
Cum se trateaza supraalimentarea compulsiva?
Cel mai eficient tratament al supraalimentatiei compulsive este terapia. Terapia de familie sau terapia cognitiv-comportamentala, pot oferi rezultate eficiente in cateva luni. Prin ambele tipuri de terapie se monitorizeaza obiceiurile alimentare ale copilului si se incearca modificarea lor. Pentru o eficienta maxima, terapia trebuie sa fie condusa de un psihoterapeut. In anumite cazuri, poate fi nevoie si de un psihiatru.