Pentru a se dezvolta, plantele au nevoie de apa, de lumina, dar si de protectie impotriva conditiilor climatice nefavorabile si a daunatorilor.
Cea mai buna solutie pentru a oferi necesarul de apa atat plantelor care cresc in sere si solarii, cat si culturilor aflate pe camp, este sa se foloseasca o instalatie picurare, care este cel mai eficient mod de udare a diferitelor culturi.
Aceasta instalatie picurare este foarte usor de instalat si poate fi folosita in orice conditii ale vremii, oferind posibilitatea de a doza exact apa si de a ajuta plantele sa se dezvolte uniform.
Acest sistem de irigatii prin picurare este eficient si are o serie de avantaje, indiferent ca este vorba despre culturi legumicole si floricole.
Printre cele mai importante avantaje aduse de aceasta instalatie picurare, trebuie mentionate:
- Se reuseste o dozare exacta a apei, indiferent de conditiile climaterice
- Este eliminata posibilitatea de a se inunda solul
- Este eliminata favorizarea aparitiei buruienilor.
Cu aceasta metoda este asigurata distribuirea unei cantitati mici de apa intr-o perioada mica de timp, iar datorita acestui aspect, nu are loc evaporarea apei, caci suprafata umezita este foarte mica.
Un alt aspect de care trebuie sa se tina cont atunci cand alegi sa oferi plantelor si culturilor de mici dimensiuni cele mai bune conditii, este ca acestea sa fie protejate de conditiile climaterice nefavorabile. Astfel, daca alegi sa iti amenajezi o sera sau un solar, trebuie sa tii cont ce model de folie solar este potrivita.
Cel mai important aspect legat de folia solar este acela ca aceasta are rol de protectie, reusind sa asigure o buna izolare termica, reducand cheltuielile legate de energia termica atunci cand vremea este rece. Microclimatul astfel creat ofera plantelor si culturilor tot ceea ce au nevoie pentru o crestere si dezvoltare optime.
De asemenea, este important de stiut ca aceasta folie solar este transparenta, permitand luminii sa treaca, fara de care plantele nu ar creste. Iar aditivii IR care sunt prezenti in folie, nu permit caldurii sa se piarda in exterior.
Dar degeaba sunt plantele si culturile protejate de vremea nefavorabila sau i se ofera necesarul de apa, daca isi fac aparitia daunatorii de tot felul. Singurele capabile sa protejeze plantele si sa elimine daunatorii sunt acele substante numite pesticide.
Acestea sunt acele produse de protectie a plantelor, al caror rol este acela de a le proteja de buruieni, de diverse boli si de daunatori, atat pe parcursul vegetatiei, cat si dupa recoltare.
Pesticidele sunt sigure si nu prezinta nici un risc pentru oameni daca sunt utilizate in mod corespunzator, reusind sa se asigure consumul zilnic de legume si fructe.