Avem următoarea situaţie: partenerul de viaţă se transformă sub privirile tale, lipseşte de acasă, cere bani sau ia prea mulţi bani din banii comuni, nu mai poţi comunica normal cu el, e irascibil mereu când vine vorba de pariuri. Dependenţa de pariuri şi de jocuri de noroc este extrem de periculoasă. Parierea frecventă nu e o problemă până la un punct. Dacă pariezi o dată la două săptămâni, o dată pe lună, nu va încerca nimeni să te oprească. Dar dacă mergi la casele de pariuri în fiecare zi sau de mai multe ori pe zi şi stai doar acolo e o problemă deja.
În momentul în care ai observat că partenerul pariază frecvent sume mari, primul lucru pe care îl poţi face este să discuţi cu el. Află de ce pariază frecvent, vezi dacă nu a dezvoltat deja o dependenţă de pariuri, vezi ce îl motivează să meargă la casele de pariuri, care sunt cauzele ascunse ale dependenţei de pariuri. Unibet încurajează pariatul responsabil și oferă o mulțime de bonusuri care-ți pot crește câștigurile chiar și cu mize mici.
Acţionează imediat şi comunică cu el
Nu îl acuza şi poartă discuţii amicale, lejere, în care acesta să nu se simtă atacat. Dacă ai stabilit motivul pentru care pariază atât de des şi e unul financiar vino cu argumente care l-ar putea determina să renunţe. Arată-i că sunt şi alte modalităţi de a avea bani în plus mult mai simple şi mai sigure, ajută-l să înţeleagă că dependenţa de pariuri nu va aduce nimic bun în viaţa lui.
În situaţia în care discuţia nu ajunge nicăieri şi partenerul continua să parieze frecvent discută cu un psiholog.
Mergeţi la psihoterapie, discută cu un specialist despre problemele observate, încearcă să găseşti cele mai bune tipuri de terapii pentru a trata dependenţa de pariuri. Psihoterapeutul va şti ce are de făcut, are deja experienţă, va putea să îşi dea seama ce se întâmplă cu partenerul şi îl va ajuta să depăşească această perioadă mai complicată din viaţa sa.
Apelează şi la amici, prieteni foarte buni. Poate partenerul are încredere mai mare în prietenul cel mai bun, îl ascultă pe el. Încurajează o discuţie între ei în privat şi încearcă să îl aduci pe calea cea bună cât mai repede.
Implică şi familia, prietenii, pentru a ajuta psihoterapetul şi psihologul să îşi facă treaba
Nu lasă totul doar în seamă psihologului sau a psihoterapeutului. Discută şi cu grupul de prieteni, încearcă să eviţi izolarea, discuţiile în contradictoriu, vino cu motive şi cu explicaţii pertinente în fata partenerului dependent de pariuri. Doar aşa ai şanse să corectezi comportamentul greşit şi să îl ţii cât mai departe de pariurile sportive. Scopul tău este că partenerul să recunoască problema pe care o are, să o conştientizeze şi să aibă mereu pe cineva aproape în tot procesul de „recuperare”.
Frecvenţa prea mare a mersului la pariuri sportive va fi mereu un semnal de alarmă şi va trebui să observi cu atenţie comportamentul care apare şi se dezvoltă în timp. Dacă este doar o modalitate de relaxare şi sumele pariate sunt mici poate că ar trebui să nu te îngrijorezi. Dar dacă apar manifestări clare ale dependenţei de pariuri, atunci vei acţiona imediat şi cât mai ferm ca să previi dezvoltarea sa.