Cele mai frecvente probleme dentare la copii

Fiecare parinte isi doreste ce este mai bun pentru copilul sau si pentru sanatatea lui dentara. Multi, insa, nu stiu ca, din momentul in care isi fac aparitia primii dinti, este esential sa promoveze obiceiuri sanatoase de igiena orala pentru a evita problemele dentare. Iar problemele dentare sunt destul de frecvente la copiii de toate varstele, motiv pentru care ingrijirea preventiva si proactiva este atat de importanta.

Iata 3 dintre cele mai frecvente probleme dentare cu care se confrunta copiii si adolescentii:

1. Caria dentara.

Majoritatea copiilor mici nu sunt priceputi la periaj si la folosirea atei dentare, mai ales daca nu sunt supravegheati. In plus, copiilor le plac dulciurile, asadar nu este de mirare ca sunt predispusi sa dezvolte carii dentare. Carierea dintilor este cauzata de acumularea placii bacteriene pe suprafata dintilor. Acidul din placa mananca smaltul dentar, ducand, in cele din urma, la formarea cariilor.

Parintii ar trebui sa ii supravegheze si sa-i ajute pe copii sa se spele pe dinti pana cand micutii pot controla periuta asa cum se cuvine. Doar asigurandu-se ca isi indeparteaza in fiecare zi placa, bacteriile si particulele alimentare de pe dinti si din spatiile interdentare, cariile pot fi prevenite. Daca, totusi, se dezvolta o carie, tratamentul tipic pe care il alege medicul stomatolog este de a curata dintele afectat si de a umple golul ramas cu un material compozit dur.

2. Sensibilitatea dentara.

Dintii sensibili pot fi extrem de inconfortabili, perturband atentia si concentarea pe care ar trebui sa o aiba copilul la scoala si in cadrul activitatilor extrascolare. Sensibilitatea dentara la copii poate fi cauzata de multi factori diferiti, astfel ca aducerea copilului la controalele bianuale la cabinetul stomatologic este esentiala pentru diagnosticarea cauzei de baza. Unele dintre principalele cauze ale sensibilitatii dentare la micuti sunt: macinarea dintilor (bruxismul), eruperea dintilor permanenti, cariile dentare, eroziunea si uzura smaltului si tratamentul ortodontic.

3. Problemele ortodontice.

Foarte rar intalnim copii care sa aiba dinti perfect drepti, fara nicio interventie. Din fericire, exista multe tratamente ortodontice disponibile care sa-i ajute pe copii si adolescenti sa aiba o dantura perfecta. Problemele ortodontice sunt adesea rezultatul geneticii, dimensiunea si forma maxilarului jucand un rol major in modul in care dintii copilului se dezvolta si se unesc. Unele dintre cele mai frecvente probleme de natura ortodontica sunt dintii strambi, muscatura incorecta si spatiile prea mari intre dinti.

Copiii pot fi dusi pentru prima data la un specialist in ortodontie dupa ce implinesc sapte sau opt ani. De retinut ca problemele ortodontice pot insemna mai mult decat o dantura inestetica. Suprapopularea semnificativa si nealinierea dintilor copilului pot duce la probleme mari cu maxilarul, la craparea dintilor si la probleme de igiena orala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *