Tablourile electrice sau de distributie sunt aparate electrice care distribuie energia electrica de la retea catre alte circuite. Exista mai multe tipuri de tablouri electrice, cum ar fi, de exemplu, cu contact/siguranta generala, plus sigurante automate care intrerup energia electrica in cazul scurtcircuitelor. Daca vrei sa afli mai multe despre aceste tablouri, citeste in continuare articolul.
Tipuri de tablouri de distributie:
- Tablouri de distributie montate in zidarie
Acest tip de tablou este executat, de regula, din tabla de otel sau fabricat din materiale plastice. Categoria aceasta este mai rar intalnita la noi, in schimb, ofera avantaje de natura estetica;
- Tablouri de distributie aparente
Acestea sunt cele mai folosite in Romania, datorita montarii si inlocuirii in conditii rapide si usoare. Mai mult, desi sunt expuse la vedere, producatorii pun la dispozitie clientilor tablouri electrice cu design modern.
Tablourile de distributie trebuie sa asigure protectie impotriva riscului de electrocutare, inclusiv in situatia in care usile de acces sunt deschise.
Dupa ce a fost instalat tabloul electric, trebuie sa ramana un spatiu de 20% pentru a fi efectuate completari ulterioare cu noi aparate. Intr-un tablou electric se pot monta diferite module precum: sonerii, contoare, intrerupatoare cu temporizare, intrerupatoare de scara, etc. Acestea vor imbunatati nivelul de confort sau vor amplifica instalatia electrica. Intrerupatoarele automate sunt de mai multe tipuri: monopolare, bipolare, tripolare, diferentiale sau cu declansator de tensiune minima.
Reguli privind siguranta instalatiilor:
- Fiecare circuit trebuie sa fie prevazut cu un conductor de impamantare din sectiunea similara conductorilor de faza si nul;
- Circuitul de iluminat trebuie sa detina maxim 8 puncte de utilizare;
- Un circuit de prize poate cuprinde 8 prize (daca e cablat la 2.5 mm si protejat fie printr-un portfuzibil de 16A, fie printr-un disjunctor de 20A) sau 5 prize (in conditiile in care este protejat de un disjunctor tip 16A, iar cablarea se face la 1.5 mm).
Circuitele speciale pentru plite electrice si masini de rufe sau de gatit trebuie prevazute cu un intrerupator diferential de categorie A. Pot fi utilizate diferentiale de tip A sau AC pentru alte circuite, precum: masina de vase, congelator, cuptor electric, uscatoare sau boilere. Un circuit de incalzire poate furniza energie unui numar de 5 aparate cu putere totala de 4600W. Intr-un spatiu de locuit se prevede cate un sistem de prize si de iluminate pentru fiecare camera.
Modernizarea tablourilor electrice
Modernizarea tablourilor electrice se impune in situatia executarii unor lucrari prin care se extinde instalatia electrica, de exemplu, cand se renoveaza imobilul. Atunci cand apar utilizatori noi, se impun noi circuite electrice care, obliga proprietarul la modificarea sau modernizarea tabloului electric, totul sub indrumarea unui profesionist.
Cand se schimba tabloul electric?
- Imobilul are peste 20 de ani vechime;
- In cazul extinderii sau renovarii locuintei;
- Se utilizeaza aparatura cu putere mare de consum: masina de spalat, uscator de rufe, plita electrica, etc.
Cresterea consumului, ca urmare a lucrarii de inlocuire a circuitelor cu altele care au o putere mai mare, poate conduce la incalzirea sau topirea conductoarelor, a cablurilor si a circuitelor electrice si, astfel, se pot produce incendii. Intrerupatoarele automate sunt concepute pentru a semnala aceste defectiuni si vor intrerupe imediat alimentarea. Acest lucru va fi posibil doar in conditiile in care sunt dimensionate corect si instalate pe fiecare loc de consum. Pentru un profesionist, gama de unelte si accesorii de la Wyrese dovedeste a fi eficienta si de mare ajutor in schimbarea instalatiei si a tabloului electric. Nu face rabat de la calitate si alege doar produse calitative, care sa asigure succesul operatiunii. Orice specialist se cunoaste dupa instrumentele de calitate!
Sursa foto: shutterstock.com