Conflictele dintr-o relație de cuplu sunt normale? Iată cum să le gestionezi!

Conflictele fac parte din relația de cuplu, dar de ce apar? Din cauza unor contraziceri pe o anumită temă sau situații de viață în care fiecare își susține ideea proprie. Până la urmă, oamenii sunt diferiți, au propriul mod de a privi și a percepe lumea, care de multe ori s-ar putea să fie în contradictoriu cu cel al persoanelor de lângă.

Având în vedere că fiecare se angajează într-o relație cu o istorie personală, un anumit temperament, puncte tari și puncte slabe, certurile sunt destul de ușor de iscat. Acestea, însă, nu reprezintă un aspect negativ neapărat, dimpotrivă, pot fi privite ca un mijloc de cunoaștere a partenerului și de ce nu, de cunoaștere pe sine.

Așa că, ce zici ca data viitoare să transformi o astfel de situație într-una benefică pentru relația ta de cuplu?

Iată cum trebuie să o gestionezi, astfel încât un conflict să nu mai provoace energie negativă și tensiune între tine și partenerul tău!

Fii atent la tonul pe care-l adopți

Tonul cu care începi o conversație are o putere semnificativă de influență asupra modului în care va decurge totul. Cum aduci problema în discuție? Într-o manieră intimidantă, deranjantă, resproșantă? Partenerul tău cu siguranță nu va fi încântat de o astfel de atitudine și va reacționa în consecință. Totodată, ai grijă la cuvintele și volumul vocii tale, pentru a fi sigur că discuția este una armonioasă.

Ascultă-ți partenerul într-un mod empatic

Este foarte important să fii interesat de ceea ce spune și simte partenerul tău. Pune-te pentru câteva secunde în situația lui și încearcă să înțelegi lucrurile din punctul lui de vedere. Arată respect pentru ideile sale și spune-i cât de importante ți se par. El se va simți apreciat și susținut, fapt datorită caruia nu veți isca o ceartă, ci veți vorbi deschis despre probleme și variante de soluții.

Nu lua conflictele personal

Dacă partenerul tău are anumite probleme sau nu a avut cea mai plăcută zi la locul de muncă, e posibil să nu fie foarte înțelegător sau agreabil cu tine. În acele momente trebuie să înțelegi că pur și simplu este copleșit și controlat de emoții negative, care s-ar putea răsfrânge, fără să-și dorească, asupra ta. Doar fă un compromis, treci peste, fără să-i aduci acuzații, iar situația se va îmbunătăți de la sine.

Vorbește despre felul în care te simți

Atunci când partenerul tău te face să te simți subapreciat sau adoptă o atitudine nepotrivită, spune-i aceste lucruri! Vorbește cu el cu sinceritate și calm despre nemulțumirile tale. În acest fel, sunt șanse mari să ajungeți la o soluție, deoarece cunoașteți problema emoțională care trebuie rezolvată.

O comunicare bună poate face să dăinuiască o relație, chiar și atunci când există nenumarate piedici împotriva ei.

Mergeți la specialist dacă conflictele degenerează

Dacă între tine și partenerul tău există conflicte în mod constant, intervine infidelitatea, vă contraziceți din cauza modului de educare a copiilor, ascultați părerile altor persoane privind relația voastră de cuplu, atunci este cazul să consultați un profesionist. Puteți să mergeți la câteva ședințe de psihoterapie de cuplu, prin care vă puteți gestiona și rezolva problemele existente. Clinica-Hope.ro oferă astfel de servicii, pentru cuplurile care își doresc să depășească perioadele conflictuale din relație.

În concluzie, pentru a gestiona în cel mai eficient și corect mod un conflict, trebuie sa oferi înțelegere, respect și apreciere, privind ideile pe care le are partenerul tău. Nu încerca să faci în așa fel încât argumentul tau să câștige, pentru că doar vei înrăutăți situația. Încearcă să găsiți împreună o soluție. Totodată, exprimă-ți sentimentele! Asta îl va ajuta și pe partenerul tau să te înțeleagă, dar și să se descopere pe sine însuși prin reacțiile pe care le are.

Sursa: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *