Cosmeticele naturale – un plus de sanatate fata de cosmeticele sintetice

Produsele cosmetice ne ajuta sa ne intensificam si sa ne scoatem in evidenta frumusetea. Tocmai de aceea este important sa alegem produsele potrivite, acestea sa fie cat mai sigure, usor de tolerat si superioare calitativ.

Produsele pe care le utilizam pe piele sunt absorbite intr-o anumita masura, ajungand prin intermediul sangelui circulant in organism. Cu atat mai mult, mare parte din populatie a inceput sa se indrepte spre variante mai naturale, mai bine tolerate si formulate cu grija si atentie atat pentru sanatatea individului, cat si a mediului.

Cosmeticele naturale au ca ingrediente materiale obtinute din natura, precum plante, minerale si alte surse naturale regenerabile. Materia prima pentru ingredientele naturale trece printr-un numar cat mai mic de procese de modificare si integrare in produs, iar acest procese au un impact minim asupra mediului inconjurator si locuitorilor sai. 

Ingredientele naturale pot fi extrase din celule, tesuturi si secretii ale microorganismelor, plantelor si animalelor. Un astfel de extras, inainte de a fi prelucrat, contine o varietate mare si diversificata de compusi activi, dintre care unii compusi cu structura noua si necunoscuta pana in prezent. 

Ingredientele naturale pot ajuta in protectia impotriva soarelui si la calmarea pielii deja iritate, fiind considerate per total mai benefice pentru piele decat ingredientele sintetice. Chimicalele pot cauza eruptii, mancarimi si alte iritatii cutanate, insa produsele de ingrijire a pielii cu componente naturale au efect mai bland.

Cel mai frecvent, termenul de natural sugereaza ca produsul nu contine ingrediente chimice care pot fi legate de diverse probleme de sanatate, nu produc iritatii, precum parabeni, siliconi, sulfati, etc.

Cosmeticele naturale contin conservanti mai blanzi, aprobati pentru acest tip de produse. In formularea cosmeticelor naturale nu isi au locul ingrediente controversate precum detergenti puternici, conservanti, siliconi, coloranti artificiali sau parfumuri sintetice. In acest mod, avem siguranta mai mare ca produsele noastre cosmetice nu vor irita pielea.

Conservantii sintetici au actiune mai de lunga durata decat cei naturali, prelungind valabilitatea produsului, dar pot avea efecte negative asupra organismului. Desi, produsele de infrumusetare naturale au o valabilitate mai scazuta, au un profil de siguranta mai crescut, iar efectele pe termen mai lung sunt mai bune.

Siliconii sunt utilizati in anumite produse cosmetice, deoarece ofera produsului un efect de uniformizare, conferind o textura mai usor de intins, matasoasa si cu efect stralucitor. Totusi, evitarea lor in cosmeticele naturale aduce beneficii sanatatii pielii si intreg organismului. Reziduurile lasate de siliconi sunt greu de curatat si se pot acumula pe piele, blocand porii si conducand la acnee. Pot produce iritatii, in special la persoanele care au pielea sensibila pot contribui la agravarea sensibilizarii pielii si la aparitia iritatiilor si eruptiilor.

In general, produsele naturale de frumusete nu au parfum sintetic, considerat de multe ori toxic deoarece poate provoca alergii, iritatii, dureri de cap, stari de greata. Cosmeticele naturale sunt de cele mai multe ori fara parfum: fara miros, sau cu mirosul dat de catre ingredientele naturale. 

Este cunoscut si faptul ca ingredientele naturale sunt mai putin poluante si prin urmare mai bune pentru mediu fiind biodegradabile. Ca urmare a acestui lucru, cererea de cosmetice naturale a explodat in ultimii zece ani, beneficiile aduse de catre cosmeticele naturale fiind peste cele aduse de catre cosmeticele sintetice, atat asupra mediului cat si asupra sanatatii organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *