Cum a aparut hartia, cel mai vechi produs de papetarie?

papetarie office class

Hartia ramane unul din produsele de papetarie extrem de importante in istoria si evolutia omenirii, care a avut un impact major asupra acesteia si a modului in care oamenii au comunicat de-a lungul timpului. Chiar si acum, desi „scrisorile electronice” le-au inlocuit pe cele clasice, hartia este in continuare folosita la scara larga pentru printuri si alte intrebuintari similare: afise, brosuri, facturi, hartia A4 pentru copiator, fise, evidente, acte etc. si alte derivate.

Pana la aparitia hartiei, insa, oamenii isi comunicau ideile intr-o forma mult mai rudimentara, folosind tablite de lut, matase, bronz, placi acoperite cu ceara sau alte materiale. Odata cu aparitia acesteia, insa, comunicarea a fost revolutionata fundamental. Iata, asadar, cum a luat nastere acest produs de papetarie extrem de valoros pentru evolutia omenirii:

De la papirus la papetarie

Celebrul papirus, o combinatie intre hartie si clasicul carton de culoare maro, a fost inventat de egipteni in anul 4000 i.Hr., astfel:

– din tulpina plantei de papirus se extrageau straturile fibroase;

– apoi, acestea erau asezate unele langa altele si acoperite de un al doilea strat perpendicular;

– ulterior, foaia astfel obtinuta era udata si presata, obtinandu-se un material de papetarie neted si trainic de culoare alb-galbui, ce permitea scrierea cu usurinta pe suprafata sa.

De la deseuri la papetarie

Un alt proces remarcabil de obtinere a unui produs de papetarie in forma rudimentara a fost inregistrat in China, in anul 105. Initial, chinezii scriau pe matase sau tablite de bambus, insa ambele variante erau fie prea costisitoare, fie prea grele. Prin urmare, secretarul imperial Tsai-lun a venit cu ideea obtinerii unei hartii din resturi textile si plase pescaresti, rezultand un produs relativ neted si flexibil.

Raspandirea conceptului de „hartie”

Formele incipiente de hartie, de culoare cafenie, s-au raspandit in lume foarte lent, ajungand in Asia Centrala abia in anul 751, iar abia mai apoi si in Europa. Spania, Italia, Franta si Germania sunt primele tari europene in care hartia si-a facut simtita prezenta. Insa odata cu inventarea tiparului, in jurul anului 1450, interesul pentru acest produs de papetarie a inceput sa creasca in mod remarcabil.

Aparitia adevaratei hartii: primul produs de papetarie de culoare alba

Multa vreme dupa aceasta perioada, asa-zisa hartie era obtinuta din haine vechi, zdrente de bumbac, in si alte materiale textile. Francezul Antoine Ferchault de Reaumur a fost primul care a sugerat folosirea lemnului ca materie prima. La scurt timp, odata cu descoperirea clorului in 1774, hartia a devenit in sfarsit produsul de papetarie pe care il stim azi, sub forma unor coli impecabil de albe. In prezent, procesul de obtinere a hartiei a ramas aproape neschimbat de peste 150 de ani.

Industria hartiei in Romania

In ceea ce priveste aparitia si evolutia hartiei actuale in tara noastra, prima moara de hartie a existat la Orlat, langa Sibiu, in anul 1539. Iar primele fabrici mari de hartie in Romania au fost deschise la Busteni (1882) si la Bacau (1886).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *