Oamenii se impart in doua mari categorii cand vine vorba de jocurile de puzzle: Cei care le urasc si cei care le adora. Nu exista cale de mijloc. Cu toate acestea, rezolvarea unui puzzle poate fi foarte benefica pentru dezvoltarea copiilor din punct de vedere fizic, mental si emotional. Multi copii pot considera aceste jocuri plictisitoare, dar cu putina incurajare din partea ta si o mana de ajutor, pot ajunge sa descopere frumusetea jocului.
Abilitatile pe care le dezvolta jocurile puzzle de la Noriel pot fi incadrate in trei mari categorii: fizice, cognitive si emotionale.
Abilitati fizice
Coordonarea mana-ochi
Jocurile puzzle necesita o buna coordonare intre ceea ce vede ochiul si ceea ce fac mainile. In timp ce se joaca, copii vor trebui sa-si coordoneze miscarile pentru a putea potrivi piesele in pozitia corecta.
Abilitatile motorii fine
Majoritatea pieselor de puzzle sunt mici si delicate, asa ca cei mici vor trebui sa foloseasca miscari foarte precise cand apuca piesele si cand le potrivesc pentru a forma imaginea. Copii vor folosi abilitatile motorii fine atunci cand vor invata sa scrie de mana sau la calculator.
Abilitati cognitive
Interpretarea lumii inconjuratoare
Un joc de puzzle il pune pe copil in situatia de a alcatui o imagine din bucati. Acest lucru il va ajuta sa inteleaga felul in care obiectele complexe sunt alcatuite din multe bucati mai mici si cum pot fi organizate acestea.
Gandire critica
O piesa de puzzle fie se potriveste, fie nu. Copilul trebuie sa decida el insusi daca o anumita piesa indeplineste caracteristicile necesare pentru a putea fi folosita in contextul respectiv. Acest tip de gandire va trebui aplicat cand incearca sa rezolve probleme mai complexe cand ajunge merge la scoala sau in viata de zi cu zi.
Recunoasterea formelor
Forma pieselor de puzzle determina locul in care pot fi asezate si felul in care se pot uni cu alte piese. Cel mic va invata sa evalueze aceste caracteristici in mod rapid si eficient pentru a putea termina jocul. Cu cat rezolva mai multe astfel de jocuri, cu atat viteza lui de recunoastere a formelor va fi mai mare.
Memoria
Atunci cand rezolvi un puzzle, nu este suficient doar sa verifici ce piesa se potriveste, trebuie sa si tii minte care bucata nu s-a potrivit si unde s-ar putea potrivi mai tarziu.
Abilitati de limbaj
Atunci cand copii rezolva un puzzle cu tine sau cu alti copii, trebuie sa comunice eficient intre ei pentru a-si indeplini telul. In felul acesta, cei mici vor invata sa dea si sa primeasca instructiuni precise si isi vor imbunatati vocabularul.
Abilitati emotionale
Stabilirea unui tel
Rezolvarea unui puzzle implica stabilirea mai multor teluri. Obiectivul principal este terminarea jocului, dar nu este singurul. Copilul va trebui sa-si stabileasca strategii care reprezinta ele insesi obiective mai mici. De exemplu, multe persoane aleg sa inceapa cu marginile atunci cand rezolva un puzzle, sau separa piesele in fuctie de culoare, etc. Cel mic va invata sa-si stabileasca singur telurile si sa lucreze pentru a le indeplini.
Rabdarea
Rezolvarea oricarui puzzle implica o cantitate mare de rabdare.Asadar, cel mic va trebui sa-si cultive aceasta virtute pentru a-si putea atinge scopul. Unii copii ar putea renunta din frustrare prima data cand incearca sa rezolve un puzzle, dar tine minte ca abilitatea de a fi rabdator este ceva ce se invata. Incurajeaza-l sa mai incerce si ajuta-l atunci cand are dificultati.