Microscoapele electronice sunt dispozitive care utilizeaza electroni ca sa ilumineze specimene si sa realizeze imagini marite ale acestora. Rezolutia lor este superioara celor cu lumina, ceea ce inseamna ca utilizatorii lor pot obtine imagini mult mai detaliate. Vorbim aici despre un zoom de pana la 2.000.000 X, pe cand microscoapele „obisnuite” ating maximum 2.000 X.
In prezent, exista numeroase tipuri de microscoape electronice: cu transmisie, cu baleiaj, cu scanare, cu reflexie si cu scanare si transmisie. Ca principiu de functionare, acestea sunt similare celor optice, ambele furnizand imagini reale, care pot fi fotografiate. Totusi, spre deosebire de cele optice, acestea utilizeaza fascicule electronice in locul celor luminoase si lentile electronice (electrice sau magnetice) in locul celor optice.
Microscoapele optice au o putere de rezolutie limitata de lungimea de unda a razelor de lumina care formeaza imaginea. Pe de alta parte, microscoapele electronice folosesc fascicule de electroni, care dupa deflexie pot fi utilizate pentru reproducerea imaginii, ele contribuindu-se in anumite conditii precum radiatiilor ondulatorii. Deoarece au sarcini negative, electronii din campul electric ai unui condensator plan sunt accelerati catre placa pozitiva sau, in general, spre domeniul cu un potential mai mare.
Lentilele electrice ale microscoapelor electronice, corespondente celor din sticla pentru lumina, pot fi construite in forma de plase sferice de sarma, de tuburi sau de diafragme. Ultimele doua dintre cele enumerate au beneficiul ca nu obtureaza fasciculele electronice. Aceste microscoape folosesc, insa, si lentile magnetice, alaturi de bobine inconjurate de o manta de fier, prevazute cu o fanta ingusta, pentru a produce un camp magnetic intens.
In ceea ce priveste constructia microscoapelor electronice, aceasta este realizata similar celor optice dotate cu camere fotografice. Electronii emisi din catodul incandescent trec prin condensator, unde sunt accelerati, apoi focalizati asupra obiectului studiat. Acesta, fie ca vorbim despre o bacterie, un virus sau altceva de dimensiuni foarte mici, sunt plasati pe o pelicula coloidala extrem de subtire.
Imaginea se formeaza in functie de grosimea si compozitia obiectului, radiatia electronica fiind atenuata neuniform. Obiectivul microscopului formeaza o imagine marita intermediara, care este proiectata optic pentru a obtine o imagine finala mult marita. Pentru a putea fi cercetata, aceasta este proiectata pe un ecran fluorescent ori pe o placa fotografica sensibila la electroni.
Microscoapele electronice sunt instrumente atat de apreciate pentru ca au numeroase utilizari, dupa cum urmeaza:
- stabilirea legaturilor genetice dintre organisme;
- biosinteza de proteine si structurile implicate in proces;
- structura si configuratia macromoleculelor proteice;
- configuratia moleculara a acizilor nucleici si stabilirea greutatii moleculare a acestora;
- procese de filtrare prin membrane;
- transportul ionic in celule;
- localizarea reactiilor imunologice si a activitatilor enzimatice;
- structura suprafetelor tesuturilor, celulelor si biomoleculelor;
- alcatuirea moleculara a virusurilor si mecanismele infectiei virale;
- procese de transcriptie si translatie in codul genetic;
- ultrastructura diferitelor tipuri de celule si a componentelor acestora, in stare normala si patologica.
In oferta companiei Ronexprim, gasesti numeroase tipuri de microscoape electronice, dar si accesorii (SEM, TEM, echipamente de preparare probe si sisteme de difractie de electroni cu miscare de precesie pentru TEM).