Cum sa alegi panourile solare?

Sunteti hotarat sa va produceti singuri electricitatea cu ajutorul unor panouri solare dar nu stiti cum sa le alegeti? Trebuie sa retineti ca un sistem de panouri solare fotovoltaice este o investitie pe termen lung, prin urmare, exista anumite aspecte, altele decat pretul de care ar trebui sa tineti cont.

Costurile panoului solar

Acesta este probabil primul factor pe care oamenii il iau in considerare atunci cand compara panourile solare. Costul panoului solar este determinat de variabile diferite: dimensiunea (in wati), dimensiunea fizica, marca, calitatea materialelor, durabilitatea (sau perioada de garantie) si orice alte caracteristici pe care panoul solar le-ar putea avea.

Un element cheie pentru alegerea unui panou solar este luarea in considerare a costului. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie singurul factor de care trebuie sa tineti cont, deoarece panoul cel mai ieftin ar putea sa nu fie cea mai eficienta si probabil cea mai buna optiune daca va ganditi pe termen lung. Este riscant sa tii cont doar de pret pentru ca panourile au o durata lunga de viata (mai mult de 30 de ani), deci este mai important sa tineti cont de calitate decat de pret.

Calitatea panoului solar

Acest lucru se refera la modul in care panoul este fabricat si calitatea materialelor utilizate. Exista diferite tipuri de materiale din care sunt realizate panourile, care difera in ceea ce priveste calitatea, pretul si eficienta.

Exista producatori de panouri solare care se ocupa de intregul proces de productie. Acestia pun accent pe calitate si investesc mult in cercetarea si dezvoltarea produselor lor. Alti producatori se ocupa doar cu asamblarea panourilor, fara sa fabrice propriile celule fotovoltaice si fara sa investeasca in cercetare. Ei folosesc in productie mai mult oameni decat mana de lucru robotizata, dar produc cele mai accesibile panouri.

Atunci cand alegeti furnizorul dvs. de panouri solare, este bine sa verificati recenziile sau istoricul firmelor producatoare si sa vedeti ce experiente au avut clientii cu fiecare dintre ei. Deoarece veti face o investitie mare, este important sa faceti un pic de cercetare si sa vedeti daca clientii sunt multumiti de produs si de serviciile oferite.

Eficienta energetica

Arata cata lumina primeste panoul solar, aceasta fiind transformata in energie electrica si, prin urmare, indica puterea pe care o va genera sistemul fotovoltaic. Cu cat eficienta energetica este mai mare, cu atat panoul este mai scump.

Acest criteriu nu este insa cel mai bun atunci cand alegeti panoul solar, deoarece ati putea sa cheltuiti mai multi bani fata de necesitatile pe care locuinta dvs le are. Nu aveti nevoie de un Ferrari pentru a va duce copiii la scoala; puteti face lucrul acesta cu cheltuieli mult mai mici, folosind o masina foarte ieftina.

Tipul panourilor

Daca in cazul panourilor solare pentru apa calda avem panouri solare nepresurizate (cele mai eficiente) si presurizate, in cazul panourilor fotovoltaice acestea se impart in patru categorii: monocristaline (eficienta de 15 %, rezistenta mai mare, necesita spatiu mic de montare), policristaline (eficienta de 13 %, potrivite pentru case familiale), tip film sau amorfe (eficienta de 7 %, ieftine), hibride (cele mai eficiente – 18 %, dar si cele mai costisitoare).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *