Cum sa capeti suficienta educatie financiara in 5 pasi rapizi

Educatia financiara precara te poate duce la faliment personal, iar una consistenta, la succes financiar.

Educatia ta financiara afecteaza calitatea vietii tale si a familiei tale sau o imbunatateste. Este datoria ta si responsabilitatea ta sa inveti sa iti gestionezi finantele cat mai bine. Unii ar spune ca este indeajuns sa aiba grija de venituri si de cheltuieli, insa educatia financiara incepe cu adevarat doar atunci cand incep sa imparta finantele in mai multe categorii decat acestea doua.

Nu trebuie sa urmezi studii economice ca sa capeti educatie financiara. Nu trebuie absolut deloc sa inveti din propriile experiente, adica din propriile greseli. Iar din alta parte nu poti sa vezi decat exemple particulare. Trebuie sa gasesti calea potrivita tie de a capata informatii si deprinderi privind finantele de orice tip, pentru ca tu sa duci o viata mai buna facand numai cinci lucruri esentiale.

 

  • Pregateste hartie si pix/ un fisier Excel

 

Te va ajuta sa ai o idee de ansamblu asupra finantelor tale, familiei sau casei dar si sa ai acces la sume specifice. In plus, te va ajuta sa calculezi variante optime si momente potrivite de actiune in orice sens.

 

  • Inlocuieste veniturile si cheltuielile prin:

 

  • Venituri regulate lunare
  • Venituri regulate periodice
  • Venituri neregulate
  • Cheltuieli regulate lunare
  • Cheltulieli regulate periodice
  • Cheltuieli neregulate
  • Economii regulate
  • Investitii (regulate sau neregulate)
  • Imprumuturi

Numai asa poti obtine o impartire justa a banilor, a sumelor, a tuturor lucrurilor care tin de bani. Facturile lunare intra la categoria “cheltuieli regulate lunare”. Salariul, bineinteles, la “venituri regulate lunare” insa un bonus pe care nu il asteptai sa il primesti intra la categoria “venituri neregulate”.

  1. Completeaza toate randurile si coloanele cu rabdare si precizie

Pentru tine faci impartirea acestea a banilor, iar daca iti doresti numai binele, iti vei aloca timp suficient si te vei interesa de sume pana la ultimul leu!

  1. Gandeste-te cum poti sa optimizezi veniturile si cheltuielile regulate

Aceasta optimizare inseamna cresterea veniturilor si scaderea cheltuielilor. Daca urmaresti cresterea veniturilor inseamna ca tinzi spre o conditie financiara mai buna si ca ai mentalitatea potrivita. Educatia creeaza si imbunatateste mentalitati, iata de ce acest tip de optimizare tine de educatia financiara.

  1. Incearca sa acorzi atentia cuvenita si celorlalte categorii

Daca veniturile sunt sau ajung mai mari decat cheltuielile, o persoana educata din punct de vedere financiar va gestiona surplusul nu numai cheltuindu-l, ci si economisindu-l si investindu-l. Este o gestiune complexa, de aceea reprezinta ultimul pas si totodata punctul cu cele mai puternice efecte pe termen lung. Imprumuturile rapide nu trebuie sa te impovareze, ci sa te ajute atunci cand ai nevoie de mai multi bani decat cei proveniti din venituri.

Este un pas rapid si acesta, dar efectele lui nu se vor cunoaste la fel de rapid. Trebuie sa ai putina rabdare si mai multa perseverenta. Educarea ta financiara a inceput deja si urmeaza cu indeplinirea tuturor celor cinci pasi prezentati mai sus. Dupa aceea, lucrurile de profunzime te vor ajuta sa iti rafinezi strategia privind banii si sa intelegi pe indelete rolul banilor in viata ta si faptul ca tu esti papusarul de la teatru, iar ei sunt papusile controlate de tine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *