Curiozitati despre vesmintele bisericesti

Ceea ce tine de realizarea unei slujbe, de modul de realizare a acesteia, de hainele pe care le poarta un preot, toate sunt aspecte ce starnesc curiozitatea fara doar si poate. Indiferent daca esti cunoscator sau nu, exista lucruri pe care le descoperi cu mare interes. Iata si cateva dintre ele:

Despre vesmintele preotilor

Trebuie amintit mai intai de toate faptul ca hainele pe care un preot le poarta sunt diferite, la fel ca si stadiile sale ierarhale sau la fel ca si ocaziile, sarbatorile. Cu alte cuvinte, exista o regula stricta cu privire la modul in care un preot se poate imbraca. Unii au voie anumite vesminte, in functie si de gradul lor. La baza sta mereu ideea de a fi decent si imbracat corespunzator locului, insa ca si aspect tine de o forma de daruire a pretiosului, de a arata stima in fata divinului.

Am gasit spre exemplu pe vesmintebisericesti.ro o serie de produse destinate slujirilor in Casa Domnului. Asa descoperi ca exista haine bisericesti tesute, brodate, cele speciale pentru sarbatoarea Invierii si care sunt unele din hainele pe care un arhiereu le poarta. Acestea sunt deja de ordinul complex, dar sa ne intoarcem la baza.

Vedem, spre exemplu, ca preotii sau calugarii poarta reverenda. Este acea haina neagra din cap pana in picioare. Aceasta se mai poate numi si rasa, este mereu de culoare neagra si simpla, ca o forma de smerenie a celui care le poarta. De regula, aceasta este si baza hainelor pentru fete bisericesti precum preotii, o mica exceptie facand acestia cand sunt in timpul lor liber, putand sa poarte spre exemplu haine obisnuite. In cazul calugarilor in schimb nu exista rabat de la o astfel de tinuta.

Stiai ca stiharul aminteste in esenta sa de Taina Botezului? Este acea tunica lunga, alba ce se poarta in timpul slujbei. Aceasta poate fi brodata pe margini in cazul preotilor. In tinuta specifica cu care un preot se imbraca pentru a sluji peste stihar se imbraca manecutele. Desi acestea sunt de regula accesorii, conteaza si ele la tinuta completa.

Epitrahilul sau patrafirul este lung, vine peste piept si se poarta doar in timpul slujbei. Cat despre brau, la fel ca si manecutele, acesta este de ordin practic mai mult.

Referitor la culoarea unor astfel de vesminte bisericesti, se tine cont de regula de praznicul sarbatorilor. Asadar, un preot isi alege vesminte negre de regula pentru perioada de post si pe cele albe la slujba de Inviere. Culoarea albastra se refera la praznice inchinate Maicii Domnului, in timp ce auriul tine de praznicele închinate Mantuitorului. Rosu se poarta in Joia Mare, desi este tot perioada de post. De asemenea, unii preoti aleg culoarea verde pentru Rusalii. Iar pentru sambetele si duminicile din Postul Mare unii prefera culoarea violet. Nu este totusi o regula in acest sens, intrucat unii preoti au vesminte limitate si putine resurse, astfel ca nu diversifica atat de mult in culori.

Nu trebuie sa fii parte din aceasta lume sa descoperi semnificatiile hainelor pe care le poarta preotii in biserica. Atat timp cat frecventezi acest loc, este poate o curiozitate ce merita sa o iei in seama.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *