De ce animalele din ferme au nevoie de o dietă echilibrată

Unii fermieri obișnuiesc să își hrănească animalele folosind furaje după metode așa cum le-au moștenit de-a lungul generațiilor. Astfel, unele furaje se bazează pe concentrate cumpărate din comerț, furaje combinate sau furaje cultivate fără a se ține cont de necesitățile fiecărei rase în parte.

Aceste furaje sunt rareori analizate în prealabil de către un laborator pentru a îndeplini cerințele animalelor, ducând deseori la un dezechilibru de nutrienți. Aceasta înseamnă că furajele conțin fie mai mult, fie mai puțini nutrienți decât cantitățile cerute de animale, ceea ce are efecte negative asupra creșterii, reproducerii, producției de lapte etc.

De obicei, se crede că hrănirea excesivă este mai bună decât animalele să ducă lipsă de hrană. Cu toate acestea, acest lucru nu este adevărat! Când hrana conține nutrienți suplimentari, animalele trebuie să folosească energie suplimentară pentru a elimina excesul de nutrienți. Prin urmare, energia care ar trebui utilizată pentru creștere, îngrășare sau producția de lapte este utilizată în schimb pentru eliminarea acestui exces de nutrienți.

Prin urmare, echilibrarea rațiilor este crucială pentru a optimiza resursele de hrană disponibile la fermă. Cum putem echilibra dietele animalelor din ferme?

Elemente-cheie pentru o dietă echilibrată

Primul pas constă în înțelegerea cantității de nutrienți de care are nevoie animalele. În acest sens există fabrici specializate în nutrețuri combinate așa cum este cea a Grupului Carmistin de la Băbeni, modernizată în anul 2013, prin programul FEADR, în urma căruia toată linia de producție a fost înlocuită cu una de origine germană BUHLER. Fabrica realizează furaj de tip făină, brizură și granulă pentru orice specie și categorie de animal. Fabrica operează cu un număr de 2 granulatoare cu o capacitate nominală de 20 de tone/h, urmând să crească capacitatea la 30 tone/h, în urma unui proiect de investiții în curs de implementare.

Sunt câteva elemente cheie în dieta animalelor din fermă.

Proteinele: proteinele sunt elementele de bază pentru țesuturile corpului (de exemplu, mușchii, nervii, celulele sanguine). Lipsa lor nu numai că împiedică creșterea animalelor, dar proteinele sunt esențiale pentru producție și întreținere. Din păcate, acestea nu pot fi înlocuite cu alți nutrienți din furaje.

Carbohidrați: există trei tipuri de carbohidrați: zaharuri, amidon și fibre. Primele două sunt digerabile de animale. Fibra, pe de altă parte, nu este digerabilă de către animale, dar poate fi utilizată de microorganismele care trăiesc în simbioză în intestinul posterior sau în rumen (numai la rumegătoare).

Zaharurile și amidonul sunt surse importante de energie. Animalele au nevoie de energie pentru a desfășura activități vitale majore, cum ar fi: respirație, mișcare, creștere etc. Acești doi carbohidrați, atunci când sunt „arși”, furnizează energia necesară organismului. Zaharurile ușor disponibile sunt într-adevăr o sursă imediată de energie (de exemplu melasa). Amidonul (porumb, orz, grâu) poate fi folosit în schimb numai atunci când este împărțit în zaharuri simple.

Mineralele și vitaminele sunt substanțe de care animalele au nevoie în cantități mici, dar sunt esențiale pentru îndeplinirea funcțiilor vitale. Mineralele se găsesc în mod obișnuit în săruri și pot fi adăugate în furaje sau administrate separat. Vitaminele pot fi adăugate fie la furaje, fie injectate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *