De ce Anul Nou chinezesc nu poate exista fara petarde

In perioada Anului Nou Chinezesc, traditia spune ca este absolut obligatoriu ca localnicii sa aprinda petarde si artificii, iar sarbatoarea nu ar mai fi la fel fara ele. In cultura chineza, se spune ca zgomotul provocat de acestea alunga spiritele rele. Conform legendei, in Ajunul Noului An, un monstru numit Nian coboara sa manance satenii si sa le distruga casele. Acestia au descoperit insa ca, daca aruncau bambus uscat in foc, se produceau mici explozii care speriau monstrul. De atunci, obiceiul din ultima zi a anului chinezesc este neschimbat.

Astazi, petardele si artificiile sunt nelipsite de la aceasta sarbatoare, nu doar de dragul traditiei, ci si pentru ca produc un efect auditiv si luminos foarte spectaculos. Asadar, desi emit zgomote foarte puternice si lasa in urma resturi de hartie rosie, aceste dispozitive explozive sunt foarte apreciate de catre chinezi.

Predecesorul petardelor a fost „baozhu”, care in traducere inseamna bambus care explodeaza. Descoperirea intamplatoare a prafului de pusca, in timpul dinastiei Tang (618-907), a determinat insa aparitia primelor petarde „moderne”. Acestea constau intr-un bat de bambus umplut cu praf de pusca si aruncat pe foc. In timpul dinastiei Song (960-1279), bambusul a fost inlocuit cu tuburi de hartie. Astazi, micile explozibile chinezesti sunt impachetate intr-un ambalaj rosu, o culoare considerata norocoasa in acea parte a lumii. De obicei, bucatelele de hartie rosie nu sunt stranse imediat dupa detonare, ci a doua zi, pentru a nu „matura” norocul.

Cum folosesc chinezii petarde de Anul Nou

Desi traditia legata de folosirea petardelor de Anul Nou este respectata de toti chinezii, momentul in care acestea sunt aprinse difera de la regiune la regiune. Astfel, unii le aprind inainte de masa de seara, pentru a-si chema stramosii sa petreaca si sa se bucure impreuna intr-o atmosfera de veselie. Altii dau foc micilor explozibile chiar la miezul noptii, pentru a speria spiritele rele si a celebra intrarea in noul an. In orasele mari din China, artificiile si micile explozii au loc aproape continuu, timp de 2-3 ore, fiind insotite de un fum gros si de alarmele a sute de masini.

In alte regiuni, familiile de chinezi aprind petarde in prima dimineata a anului, imediat dupa ce se trezesc, pentru a avea noroc toate cele 365 de zile care urmeaza. De asemenea, micile bombe sunt nelipsite si de la Festivalul Lampioanelor, care marcheaza sfarsitul evenimentelor dedicate Anului Nou.

Pe langa Anul Nou, chinezii mai folosesc petarde la nunti, la zile de nastere, la petreceri, dar si in momentul deschiderii unei afaceri, deoarece considera ca acestea aduc binecuvantare si fericire. Cu toate acestea, uneori micile dispozitive explozive sunt folosite si la inmormantari, in memoria persoanei decedate.

In ultimii ani, autoritatile chineze au limitat folosirea petardelor si artificiilor in marile orase, din ratiuni legate de siguranta si de mediu. In aceste situatii, oamenii le pot aprinde numai in locuri special amenajate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *