De ce un calculator All in One nu este bun?

all-in-one-recomandare

Calculatoarele All-in-One sunt la modă şi sunt tot mai căutate de către cei care au nevoie de performanţe cât mai bune şi de cât mai puţin loc ocupat de toate componentele externe ale unui PC. Ai practic monitorul şi un mouse, o tastatură şi cam atât. Unitatea centrală dispare că prin minune şi este integrată în monitorul respectiv. Unele modele de calculatoare all-in-one nu au nici măcar tastatură şi mouse în cutia în care sunt livrate, aşa că îţi rămâne un simplu monitor pe care îl poţi pune pe birou şi ai tot ce îţi trebuie să începi lucrul. Scapi şi de fire, de locul ocupat de o unitate centrală solidă, ai toate porturile şi performante apropiate de un computer obişnuit tip Desktop.

Însă odată cu un calculator All-in-One vin şi mai multe sacrificii pe care ţi le asumi şi mai multe dezavantaje. De ce un astfel calculator nu e mereu cea mai bună alegere?

Pentru că nu ai performanţele pe care le are un desktop complet sau un workstation performant precum DELL precision. Calculatoarele all-in-one sunt construite ca să fie cât mai subţiri, să cântărească cât mai puţin, deci spaţiul pentru componente interne şi pentru sistemul de răcire e redus. Procesorul de la interior poate fi unul tip mobile, unul de desktop, dar mult mai slab şi performanţele sunt net inferioare celor de pe un Desktop obişnuit.

Un upgrade e aproape imposibil la nivel de hardware, nu prea ai cum să faci upgrade la absolut orice hardware din interior, aşa cum se întâmplă la desktop. Ce poţi înlocui e RAM-ul şi partea de stocare, şi asta doar dacă ai nimerit un model care îţi permite să faci aşa ceva. Eşti limitat de la început, ştii asta, şi nu prea ai ce să faci, exact ca la un laptop. Dacă nu intenţionezi să schimbi nimic şi să cumperi alt all-in-one după doi sau trei ani şi ai bugetul necesar investeşti în el; dacă nu alegi altă variantă.

Preţuri mari, riscuri multe, servisare dificilă

Preţurile pentru calculatoarele all-in-one sunt mai mari decât cele pentru un Desktop obişnuit mai puternic. Deşi primeşti performante reduse şi upgrade care nu se va produce aşa cum îţi închipui plăteşti foarte mult pe un astfel de calculator, iar dacă vrei şi procesoare ceva mai puternice, un design anume, conectica mai bună, display mai bun poţi plăti şi de două ori valoarea unui Desktop la aceeaşi performanţă oferită.

Şi dacă se întâmplă ceva cu monitorul-calculator all-in-one se strică tot sistemul. La un Desktop înlocuieşti monitorul, unitatea centrală nu are nimic, la un all-in-one, ai spart monitorul sigur ai distrus şi componente hardware principale şi ai stricat tot calculatorul.

Servisarea pentru un calculator all-in-one e mai greu de realizat din cauza componentelor hardware miniaturizate din interior. E dificil să găseşti piesele cu probleme, să le înlocuieşti rapid, se pierde mult timp cu repararea, dacă e posibilă.

Şi la vânzarea calculatorului all-in-one va fi foarte greu să îţi găseşti cumpărători dacă te gândeşti să îţi cumperi alt tip de calculator mai târziu.

Toate aceste motive sunt suficient de puternice să te facă să înţelegi că un calculator all-in-one nu este bun şi că designul trebuie să conteze mai puţin. Mai bine ai cabluri, unitate centrală cu procesor puternic, un upgrade uşor oricând decât să ai un monitor all-in-one pe care să nu îl poţi folosi aşa cum ţi-ai dorit, dar să arate bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *