In prezent oferta de corpuri de iluminat este una vasta, capabila sa satisfaca toate gusturile si preferintele. Insa, de cele mai multe ori, atunci cand dorim sa decoram locuinta folosind corpuri de iluminat suspendate, ne este destul de dificil sa facem alegerea potrivita, avand in vedere varietatea de lustre si candelabre disponibile pe piata.
Daca ai avut vreodata curiozitatea sa cauti cuvantul „lustra” in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane, ai observat ca este definit ca fiind „lampa ornamentala, cu mai multe brate, suspendata de plafonul unei incaperi” si este sinonim cu lampa, luminar, plafoniera, candelabru (din latinescul „candelabrum”), si policandru (din grecescul „polikándelon”).
Care este mai exact definitia unei lustre?
Desi inca exista diferente de opinie cu privire la o definitie exacta a termenului de „lustra”, acesta poate fi explicat cel mai clar ca fiind un corp de iluminat decorativ, suspendat de tavan. O lustra este adesea alcatuita din mai multe prisme (corp cu mai multe fete plane) si pandantive de cristal care refracteaza lumina asupra intregii incaperi, ii sporesc claritatea, iar daca razele soarelui traverseaza elementele de cristal, apare refractia, refelexia si dispersia luminii, altfel spus vei avea propriul curcubeu in intreaga camera.
Originea termenului de lustra
In realitate, lustrele si candelabrele nu sunt chiar sinonime. Lustrele se caracterizeaza in mod special prin reflexia si refractia luminii prin cristalele decorative. Mai exact, lustra este candelabrul care, la origine, avea mai multe brate suport pentru lumanari, fiind un produs somptuos cu cristale decorative care ofera o iluminare aparte si un ambient deosebit incaperii in care este este montat. In limba franceza, termenul „candelabru“ provine de la frantuzescul „chandelle“. care inseamna „lumanare”.
Candelabrele si lustrele suspendate au fost utilizate la scara larga in salile ceremoniale si cladiri de prestigiu, teatre, dar si in cladiri vechi cu tavan inalt.
In Evul Mediu, candelabrele au avut un design simplu: doua sau mai multe grinzi de lemn care se uneau central, asezate radial pe un cerc pentru a asigura soliditatea structurii. pe care erau asezate lumanari din grasime animala. Candelabrele erau atarnate pe un lant sau o franghie si trebuiau sa fie coborate pentru a le aprinde si stinge.
De la inceputurile sale, candelabrul a fost un simbol al triumfului si al statutului social. De-a lungul istoriei a castigat o reputatie ca fiind unul dintre cele mai populare obiecte decorative ale inaltei societati.
Din sec. al XV-lea, candelabrele au inceput sa fie realizate din metal, iar modelele sa fie din ce in ce mai variate, crescand in dimensiuni si devenind simboluri ale luxului, bogatiei si aristocratiei.
In sec. al XVIII-lea, in incercarea de a diminua costurile de productie, candelabrele erau acoperite cu prisme si pandantive de cristal, capatand dimensiuni din ce in ce mai mari.
In sec. al XIX-lea, candelabrele au aparut acolo unde lumanarile au fost inlocuite cu lampi cu gaz. De atunci, nu mai a mai fost necesar ca oamenii sa coboare candelabrul pentru a-l aprinde. La aparitia electricitaii, la sfarsitul secolului al XIX-lea, lumanarile au fost inlocuite cu becuri.
Odata cu globalizarea energiei electrice, candelabrele si lustrele au ajuns sa fie folosite de oameni din toate paturile sociale, acestea avand o capacitate de iluminare mai mare ca niciodata.
Cine detine recordul mondial pentru cel mai mare candelabru?
Potrivit Guinness World Records, cel mai mare candelabru, numit „Reflective Flow”, cantareste 18.000 kg si contine 165.000 LED-uri. Acesta a fost proiectat de catre Beau McClellan, si construirea sa a durat doi ani.
Unde poti gasi lustre si candelabre de calitate superioara?
Lasa-te cucerit de lumea fascinanta a corpurilor de iluminat si studiaza oferta de lustre si candelabre de calitate oferite de magazinul online eOrion.ro. Cu siguranta vei gasi o lustra sau un candelabru care se va potrivi perfect locuintei tale.