Ce reprezinta vata minerala?
Vata minerala este un material ce face parte din categoria produselor destinate izolarii termice. Aceasta este un material foarte poros alcatuit din substante cu proprietatea de a impiedica transferul termic. De asemenea, pe langa impiedicarea transferului caldurii, ea detine si capacitatea de inhibare a transferului sunetelor, fiind, prin urmare, si un izolator fonic bun.

Tipuri de vata minerala
Exista doua tipuri principale, fiecare cu propriile sale caracteristici, in functie de materialul din care sunt realizate. Acestea sunt urmatoarele:
- Vata minerala de sticla – este o varianta mai flexibila si mai elastica, fiind mai usor de instalat. Produsele realizate din acest material se pot utiliza in mod deosebit in proiectele de izolare a spatiilor ce au o forma neregulata sau care au o accesibilitate mai redusa, precum peretii despartitori, mansardele si peretii caselor din lemn.
- Vata minerala bazaltica – este o varianta ce prezinta o mai mare rigiditate si greutate in comparatie cu varianta de sticla, dar datorita acestui lucru ea detine si o serie de proprietati mai performante. De cele mai multe ori, produsele realizate din acest material se folosesc in cadrul proiectelor care necesita o rigiditate sporita si o rezistenta mecanica crescuta, utilizandu-se adesea pentru izolarea peretilor exteriori, a acoperisurilor si a teraselor.
Ce avantaje veti avea prin folosirea acestui produs?
Vata minerala reprezinta o alegere inteleapta prin fapul ca detine o serie de calitati deosebite. Aceasta poate absorbi cu succes zgomotul, este usor de montat, nu intretine arderea, stabilitatea sa dimensionala este una foarte buna, nu reactioneaza cu metalele cu care intra in contact, nu putrezeste si nu permite dezvoltarea insectelor sau a rozatoarelor.
De asemenea, este un material complet cu un nivel crescut de siguranta, lipsit de toxicitate, care avea o durata de viata indelungata, cu un termen de garantie practic nelimitat.
Cum poate fi folosita?
Vata minerala poate fi intrebuintata pentru izolarea urmatoarelor:
- Pardoseli, plansee – pentru izolarea termica si fonica a pardoselilor si a planseelelor dintre etaje;
- Mansarde – cu ajutorul acesteia se va realiza o izolare cu o greutate scazuta;
- Pereti despartitori – peretii realizati din rigips si vata minerala au o greutate mica, neincarcand structura;
- Pereti exteriori – actioneaza ca opritor al aerului din exterior, fiind un beneficiu pentru acesti pereti ce necesita asigurarea un climat potrivit.