Mihail Șora a fost un intelectual care a deținut recordul de vârstă al intelectualității românești de pe la 1821 încoace. Niciun intelectual, om politic nu a trăit 106 ani și trei luni.
Filosof al perioadei interbelice, Mihail Șora a ajuns și un om politic al perioadei postbelice. Membru al Partidului Comunist Francez până în 1944, Mihail Șora a făcut studii de Filosofie la cel mai inalt nivel și a fost antifascist. A devenit primul român publicat de Editura Gallimard în 1947, adică înaintea lui Emil Cioran. A avea o carte la Gallimard e ca și cum ai avea Oscarul pentru cel mai bun actor în rol principal. Părerea mea!
După 1948 și până la finalul anilor 60, Mihail Șora a ocupat funcții în aparatul de stat, la Externe, la Cultură. Era un intelectual deși trei sferturi din generația sa erau în sistemul concentraționar românesc, la Aiud, Gherla, Canal etc. Prin intelectual, trebuie să înțelegem un intelectual de stânga deși studiase cu Nae Ionescu, fusese coleg de generație cu Emil Cioran, Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Vintilă Horia.
Mihail Șora a avut și el alți intelectuali comuniști alături, unii cu posturi mari în stat.
Tudor Vianu, Mihail Sadoveanu, Dimitrie și Florica Bagdasar, C I Parhon, Daniel Danielopolu. Mircea Eliade în anii 70 a fost tradus în România și publicat.
Mihail Șora a fost concediat de Nicolae Ceaușescu la intervenția lui Eugen Jebeleanu pentru că la ESPLA, prin 1968, el pusese poeți legionari într-o antologie de poezie patriotică.
A ocupat postul de Ministru al Educației în 1990, în primul Guvern Petre Roman.
În 2017, a devenit un fel de idol pentru mișcarea #Rezist, pentru USR, pentru marile proteste din 2018 reprimate de PSD în era Dragnea.
Mihail Șora a fost adversar al fascismului, când jumătate de Europa iubea fascismul și Hitler era propus la Premiul Nobel pentru Pace.
A fost comunist când Ana Pauker apărea pe coperta principală din Time, a fost dizident când Nicolae Ceaușescu măsura la pas și se uita cât de bine era tuns gazonul pe peluza Casei Albe. Mihail Șora a devenit figura surprinzătoare la proteste, la peste un secol de viață când unele partide erau acuzate de dictatură. Pur și simplu, azi, doi oameni mai trăiesc și sunt pe cale să prindă suta de ani: academicianul Constantin Bălăceanu Stolnici și omul politic american Henry Kissinger. Mihail Șora a fost coleg de generație cu anticomunistul Neagu Djuvara.
Oare, pe Mihail Șora, cultura românească l-a evaluat, l-a cunoscut, l-a înțeles, l-a valorificat? Mihail Șora a fost cel mai longeviv intelectual și om politic român de când există intelectualitatea română. Și, există de ceva timp…
Florian Olteanu.
The post Dispariția lui Mihail Șora, cel mai longeviv om politic și intelectual român appeared first on Stirile Olteniei.