Hipertensiunea arteriala la copii. Simptome si monitorizare

Cei mici nu sunt feriti de hipertensiunea arteriala, aceasta afectiune cardiovasculara nefiind neaparat o cauza ce apare doar la persoanele adulte. De obicei, atunci cand copiii mai mici de 10 ani au o tensiune arteriala cu mult mai mare decat alti copii de aceeasi varsta, sex si inaltime ca a lor, se poate pune un diagnostic de hipertensiune arteriala.

 

Motivele aparitiei acestei afectiuni la cei mici sunt oarecum asemanatoare cu cele ale adultilor: lipsa exercitiilor fizice, obezitate, un regim alimentar neadecvat. Consultul unui specialist cardiolog, precum si monitorizarea indeaproape a acestei conditii sunt absolut necesare, in cazul in care un copil se confrunta cu simptomele pe care ti le vom prezenta mai jos:

Simptome

Spre deosebire de persoanele adulte care se confrunta cu aceasta afectiune cardiovasculara, simptomele la copii nu sunt atat de evidente si nu se manifesta neaparat intr-un mod deosebit. Cei mici pot intr-adevar acuza dureri de cap, insa mai multe simptome pot aparea la hipertensiunea arteriala severa: probleme de vedere, momente de confuzie, incoerenta, momente in care cei mici se plang de dureri in piept, stari de greata, varsaturi, probleme respiratorii in timpul somnului. In cazul in care cel mic prezinta aceste simptome, iar aceste stari nu sunt episodice, este recomandata vizita la un medic specialist, pentru mai multe investigatii.

Cauze

Putem vorbi despre mai multe cauze care duc la aparitia acestei afectiuni la copii: bolile cardiovasculare pot fi o cauza majora, insa nici tulburarile hormonale sau cele genetice nu sunt cauze straine de aparitia hipertensiunii arteriale. Cu cat cel mic are un stil de viata mai sanatos, cu atat riscul de a dobandi aceasta afectiune este mai redus.

Exact ca la persoanele adulte, conteaza foarte mult regimul alimentar, daca face sau nu sport, sau poate fi pur si simplu din cauza mostenirii genetice. Diabetul de tip 2 este de asemenea o cauza care poate declansa hipertensiunea arteriala la copii.

Stil de viata dupa diagnostic

Dupa stabilirea acestui diagnostic de catre un medic cardiolog, este extrem de importanta monitorizarea tensiunii celui mic, printr-un tensiometru digital ce poate afisa valori precise, prin simpla apasare a unui singur buton. Activitatea fizica trebuie sa fie un lucru pe care toata familia trebuie sa il practice cu regularitate, pentru a-i insufla celui mic importanta sportului in viata sa.

De asemenea, parintii trebuie sa se concentreze extrem de mult pe dieta copilului sau. O dieta sanatoasa, construita in jurul recomandarilor unui nutritionist, va juca un rol important in viata celui mic.

In cazul in care un copil acuza stari de greata, varsaturi, probleme de respiratie in timpul somnului sau o oboseala nefireasca pentru varsta sa, recomandam un control medical de specialitate. Hipertensiunea arteriala poate fi motivul pentru care apar aceste stari. In acest caz, trebuie sa fie identificata corect cauza acestei afectiuni cardiovasculare, intrucat tratamentul pe care cel mic il va urma depinde foarte mult de factorul hotarator pentru aparitia acestei conditii.

Dupa ce medicul cardiolog confirma prezenta hipertensiunii arteriale la cel mic, se recomanda schimbarea regimului alimentar, monitorizarea zilnica a tensiunii arteriale cu ajutorul unui tensiometru si inceperea unui program de exercitii fizice, alaturi de parinti. Este extrem de important ca parintii sa ii explice celui mic importanta unor anumite schimbari in programul sau de viata si in regimul sau alimentar, benefice pentru sanatatea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *