Stii care este una dintre replicile pe care, cu siguranta, nu vrei sa le rostesti niciodata atunci cand ai pornit la drum lung? „M-a lasat bateria auto“ – aceasta este propozitia care ascunde numeroase neplaceri si probleme si a carei aparitie poate fi evitata daca iei din timp masurile necesare.
Nu ignora semnele care iti arata ca ai nevoie de baterii auto!
Un acumulator nu cedeaza brusc si fara motiv, potrivit specialistilor Neobat. Durata lui de viata este cuprinsa intre 3 si 5 ani, uneori fiind ceva mai lunga sau mai scurta, in functie de stilul de condus al fiecarui sofer sau de conditiile meteorologice. Daca te afli in acest interval de timp de la cumpararea ultimei baterii auto, trebuie sa acorzi deosebita atentie urmatoarelor semnale:
• daca, la rotirea cheii in contact, motorul are nevoie de mai mult timp decat de obicei pentru a porni. O astfel de pornire, insotita eventual si de sunete neobisnuite, reprezinta un indiciu ca acumulatorul va trebui schimbat in curand;
• atunci cand farurile lumineaza cu o intensitate redusa, este de asemenea foarte probabil sa fie probleme cu bateria. Afirmatia este valabila mai ales daca puterea farurilor scade si mai mult in momentul in care sunt pornite alte sisteme care folosesc energie electrica, precum CD-player-ul ori aerul conditionat;
• daca bateria are o carcasa umflata sau deteriorata, inseamna ca durata sa de viata se apropie de sfarsit. Astfel de situatii apar, de exemplu, atunci cand masina nu este folosita timp de mai multe zile in timpul iernii, in perioade cu temperatura foarte rece;
• aprinderea martorului de bord care indica starea bateriei si care este prezent la aproape toate modelele noi de autoturisme reprezinta cel mai clar indiciu al faptului ca va trebui sa achizitionezi un nou acumulator.
Tipuri de baterii auto
In momentul cumpararii, e nevoie sa fii atent la mai multe detalii, precum capacitatea (masurata in amperi pe ora), dimensiunile, curentul de pornire sau polaritatea bornelor.
De asemenea, trebuie sa stii ca exista mai multe tehnologii pe baza carora se realizeaza diferite feluri de baterii auto.
De exemplu, acumulatorii cu tehnologie AGM (denumire ce reprezinta o prescurtare de la Absorbent Glass Mat sau fibra de sticla absorbanta) sunt folositi la mai multe masini puternice, cu cerinte mari de curent. Foarte rezistente, se dovedesc ideale inclusiv pentru soferii care fac frecvent drumuri scurte prin oras, cu porniri si opriri frecvente, care nu lasa bateriei suficient timp pentru o incarcare deplina.
O alta tehnologie de fabricare baterii auto este cunoscuta sub denumirea de EFB, prescurtare de la Enhanced Flooded Battery. Reprezinta o imbunatatire a bateriilor clasice plumb-acid, cu performante superioare acestora. Sunt ideale pentru automobilele cu sistem start-stop, care nu sunt prevazute cu functia de recuperare a energie de franare. Start-stop, numita si functie Eco sau Stop & Go, este menita sa reduca poluarea si consumul de carburant generate de motoarele cu ardere interna. De exemplu, functia opreste automat motorul atunci cand autovehiculul este in stationare.
Tehnologia Li-Ion sau Litiu-Ion a fost considerata atat de importanta incat, pentru inventarea sa, doi cercetatori au primit Premiul Nobel pentru chimie in 2019. Ea sta la baza unor acumulatori utilizati in special pentru autovehiculele electrice.
Alege modelul potrivit de baterii auto pentru masina ta si nu vei avea nici un fel de neplaceri atunci cand pornesti la drum!