Aparatele cu ajutorul carora se masoara marimile electrice si magnetice se numesc instrumente de masura si se clasifica dupa mai multe criterii:
1) Dupa tehnologia folosita. In cazul instrumentelor de masura analogice, semnalul electric actioneaza continuu asupra dispozitivului, valoarea marimii de masurat fiind indicata sub forma deplasarii liniare sau unghiulare a unui indicator in fata unei scari gradate in unitati de masura.
In cazul instrumentelor de masura digitale, semnalul electric actioneaza discontinuu, valoarea marimii de masurat fiind afisata sub forma numerica, la anumite intervale de timp.
2) Dupa modul indicatiei. Instrumentele de masura cu citire directa au dispozitive cu ace indicatoare si scari gradate. La unele aparate poate lipsi acul indicator, fiind inlocuit cu un spot luminos.
Pe de alta parte, instrumentele de masura integratoare au mecanisme speciale de insumare in timp a valorilor marimilor de masurat (spre exemplu, contoarele de energie electrica).
Instrumentele de masura inregistratoare sunt prevazute cu mecanisme speciale care traseaza diagrame de variatie in timp a marimilor de masurat.
3) Dupa natura fenomenului fizic care sta la baza functionarii lor. Conform acestei clasificari, exista: instrumente de masura electromagnetice, electrodinamice, ferodinamice, de inductie, termice, de rezonanta, electronice si electrostatice.
4) Dupa felul curentului. Unele instrumente de masura pot fi utilizate doar in curent continuu sau in curent alternativ, in timp ce altele pot fi utilizate pentru ambele tipuri de curent.
5) Dupa modul de intrebuintare. Dupa acest criteriu, instrumentele de masura se impart in fixe (de tablou) si portabile.
6) Dupa pozitia in timpul masurarii. Instrumentele de masura pot fi orizontale, verticale sau inclinate.
Ce sunt caracteristicile metrologice ale unui instrument de masura
Caracteristicile metrologice ale unui instrument de masura reprezinta totalitatea proprietatilor care determina calitatile aparatului. Proprietatile unui instrument de masura sunt dependente de conditiile in care se gaseste acesta si in care se face masurarea, fiind influentate de factori externi precum temperatura, umiditatea, pozitia aparatului in timpul lucrului sau campurile electrice ori magnetice.
Principalele caracteristici metrologice ale instrumentelor de masura sunt:
1) Precizia. Aceasta este caracteristica metrologica a unui instrument de masura de a a oferi rezultate cat mai apropiate de valoarea reala a marimii de masurat.
2) Sensibilitatea. Sensibilitatea reprezinta calitatea aparatului de a percepe cele mai mici variatii ale marimii de masurat.
3) Fidelitatea. Aceasta este proprietatea instrumentelor de masura de a avea o variatie cat mai mica la masuratori diferite ale aceleiasi marimi, in conditii identice.
4) Robustetea. Este calitatea aparatelor de a nu se deteriora la trepidatii si socuri.
5) Mobilitatea. Aceasta caracteristica se refera la capacitatea aparatului de a avea o inertie cat mai mica, urmarind cat mai rapid variatiile marimii de masurat. Mobilitatea se exprima prin raportul dintre variatia marimii de masurat si timpul necesar pentru ca aparatul sa ia pozitia de echilibru corespunzatoare. Chiar si la masurarea unei marimi constante, acul indicator nu ia instantaneu pozitia de echilibru, impunandu-se utilizarea sistemelor de amortizare.