A investi in servicii SEO de calitate este un lucru necesar pentru orice companie care isi doreste vizibilitate in mediul online. Adevarul este ca, daca iti doresti ca site-ul tau sa ajunga in primele pozitii din Google, acest lucru te va costa timp si bani, insa recuperarea investitiei va fi una pe masura.
A avea un ROI (return on investment) bun din SEO este o provocare la fel de mare ca obtinerea vizibilitatii de brand sau a succesului in social media. In ciuda eforturilor de a targeta o anumita nisa din audienta online, pozitiile de top in Google vor atrage inevitabil si trafic netargetat.
Un trafic mai mare este benefic pentru pozitionarea in SERP, dar acest trafic nu aduce neaparat si conversii. Multi vizitatori care iti vor accesa site-ul nu se vor incadra in profilul de client ideal si nu vor ajunge neaparat sa si cumpere produsele si/sau serviciile tale. Cu toate acestea, investind in servicii SEO vei avea oricum parte de un ROI semnificativ, pe termen lung, si vei invata multe lucruri utile care te vor ajuta sa creezi brand awareness pentru business-ul tau. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ajungi acolo:
Este important sa intelegi cat mai bine scopul pentru care investesti in servicii SEO
Alegerea unei agentii care ofera servicii SEO este un proces care necesita maxima atentie si care nu este la fel de usor ca „imprumutarea” strategiei de marketing online a competitorilor. In primul rand, stabileste foarte clar scopul si obiectivele business-ului tau in ceea ce priveste conversiile, vanzarile si cum vrei sa il marketezi. Obiectivele business-ului tau sunt unice, asadar, si strategia trebuie sa fie la fel.
Sa presupunem ca business-ul tau are maturitatea necesara de a trece la urmatorul nivel. Daca deja ai un flux stabil de trafic care aduce tranzactii (atat online, cat si offline), serviciile SEO te vor ajuta sa aduci trafic nou care va genera o crestere a numarului de clienti si a vanzarilor.
In acelasi timp, poate iti doresti sa cresti traficul organic avand ca scop expansiunea brandului si cresterea vizibilitatii. Daca deja ai un trafic organic stabil care iti aduce conversii, serviciile SEO te pot ajuta sa targetezi audienta si mai nisat, cu ajutorul cuvintelor cheie de tip long-tail. Traficul organic este cel mai „sanatos” trafic pentru website-ul tau. Drept urmare, folosind tehnici SEO avansate pentru a creste traficul organic iti vei dezvolta business-ul intr-o directie la fel de „sanatoasa”.
Este recomandat sa intelegi tu insuti, ca antreprenor online, cum functioneaza strategiile SEO, care sunt efectele diverselor tactici si cum influenteaza rezultatele acestora indicatorii de performanta ai business-ului tau in general.
Construieste si intretine un website care sa aiba capacitatea de a face fata unui numar mare de cautari si unui trafic consistent
Daca investesti in servicii SEO, asigura-te ca site-ul tau are si potentialul de a aduce plus-valoare utilizatorilor si a le oferi o experienta pozitiva. Una din cele mai mari greseli pe care o fac marketerii, in special cei care detin magazine online, este sa investeasca in servicii SEO fara ca acesta sa fie optimizat si din punct de vedere CRO (Conversion Rate Optimization). CRO, sau optimizarea ratei de conversie, se refera la optimizarea site-ului in asa fel incat sa asigure utilizatorului cel mai scurt si mai placut drum spre finalizarea unei comenzi si achizitionarea produselor sau serviciilor regasite pe acesta.
De asemenea, optimizarea on page este extrem de importanta, reprezentand punctul de plecare al oricarei strategii SEO. Iata cateva sfaturi in ceea ce priveste optimizarea on page si CRO a site-ului, pe care o agentie ce ofera servicii SEO te poate ajuta sa o pui la punct:
Ofera utilizatorului o experienta de navigare cat mai pozitiva
Agentiile care ofera servicii SEO de calitate iti vor optimiza site-ul in asa fel incat utilizatorii sa aiba cel mai pozitiv user experience posibil, inainte de a aduce trafic organic nou pe site. Acest lucru va aduce atat un ROI mai bun, cat si pozitii mai favorabile in Google, deoarece unul din cei mai importanti algoritimi ai acestui motor de cautare tin cont de experienta utilizatorului.
Optimizeaza-ti site-ul pentru conversii
Conversiile se refera la vanzari, abonari la newsletter, share-uri pe retelele de socializare, crearea unui cont de utilizator pe site, etc. Orice fel de „tranzactie” (financiara sau informationala) este o conversie.
Fa ca achizitionarea produselor/serviciilor de pe site sa fie cat mai user-friendly
Pune-te in pielea utilizatorului. Cand vine vorba de magazine online in mod special, traficul obtinut cu ajutorul serviciilor SEO are scopul de a creste vanzarile. Prin urmare, asigura-te ca site-ul este usor de navigat si ca „ghideaza” utilizatorul catre finalizarea unei comenzi.