Norvegia, precum se știe, nu este membră a Uniunii Europene, dar a semnat Acordul privind Spațiul Economic European, ceea ce înseamnă că cetățenii din UE, inclusiv românii, pot să meargă în ținutul vikingilor pentru a beneficia de locuri de muncă afară.
În mod tradițional, Norvegia era dependentă de industria agricolă ca sursă principală de venit. Cu toate acestea, treptat, Norvegia a ajuns ca să fie un stat dezvoltat, cu un grad de tehnologizare ce stârnește invidia în multe colțuri ale lumii.
Românii vor să lucreze în ultima vreme în atractiva țară scandinavă deoarece au aflat că acolo se pot bucura de niște condiții de desfășurarea a activității profesionale peste medie, iar salariile de obicei sunt mai mari decât în alte țări occidentale precum Italia, Spania, chiar și Germania.
În plus, locuitorii Norvegiei au și bucuria multor zile libere, ceea ce este un lucru extrem de important pentru ca viața să fie cu adevărat frumoasă.
Locuri de muncă pentru străini în Norvegia
Ce-i drept, șomeri norvegieni se găsesc mai greu pentru că există un deficit de forță de muncă în invidiata țară scandinavă, însă dacă un român vrea să își găsească un job acolo nu este chiar așa de simplu.
Angajatorii norvegieni nu prea sunt încântați ca să angajeze străini, locuitorii fiind un fel de mare familie care se protejează de cei ce provin din alte țări. Se vorbește chiar de o fobie de străini aproape nejustificată, dar pentru aceia ce au urmărit cu sufletul la gură serialul „Vikingii” pe deplin justificată. Iată de ce competiția este dură și destul de puțini români ajung ca să lucreze acolo.
De exemplu, medicii trebuie de multe ori să urmeze o mulțime de cursuri înainte de a găsi un loc de muncă adecvat.
Totuși, există locuri de muncă în Norvegia mai ușor de accesat și pentru străini în anumite sectoare: turism, pescuit, servicii și industria petrolului și gazului.
Dacă aplicantul cunoaște limba norvegiană șansele ocupării unui job cresc. Multinaționalele din Norvegia se rezumă la engleză, deci sunt mai ușor de accesat asemenea locuri de muncă de către profesioniștii români în domeniu. Dacă candidați pentru locuri de muncă sezoniere, de exemplu locuri de muncă în agricultură (de exemplu, culegători) sau locuri de muncă necalificate, fluența nu este întotdeauna obligatorie.
Pentru marea majoritate a locurilor de muncă din Norvegia totuși, fluența în limba norvegiană este de obicei o condiție esențială. Se fac cursuri de limbă norvegiană, dar de multe ori aplicanții pentru un job deja trebuie să cunoască limba sau să se oblige că vor urma respectivul curs lingvistic după angajare.
Un exemplu ce se dă frecvent este acela că, dacă, în conformitate cu permisul de muncă pe care îl obțineți, puteți solicita o rezidență permanentă pe teritoriul norvegian, va trebui ca să urmați minim un curs de limbă de 300 de ore. Mai mult decât atât, dacă vă aduceți și familia, chiar dacă ei nu se angajează, tot vor trebui să meargă la lecții de limba norvegiană.
În Norvegia este obligatoriu ca orice străin ca aibă un permis de ședere. În mod normal, trebuie să fie găsit mai întâi un job, iar tipul de permis de ședere pentru care trebuie să aplicați depinde de competența dvs. și de tipul muncii pe care o veți desfășura în Norvegia.
Toți cetățenii UE pot lucra în Norvegia
Toți cetățenii din Uniunea Europeană, deci și românii, pot lucra teoretic în Norvegia. Dovada se face cu pașaportul sau cartea de identitate din țara natală. De la mutarea în țara gazdă și/sau începerea lucrului, trebuie să se înregistreze la poliție cel târziu la trei luni în mod gratuită.
Un regim aparte îl au locuitorii țărilor nordice vecine: Suedia, Danemarca, Islanda și Finlanda, care trebuie totuși să se înscrie într-un registru special, chiar dacă nu au obligația legală de a face o declarație în acest sens la organele de poliție competente.
Rezidenții care nu s-au înregistrat încă la poliție, trebuie să dețină un certificat/contract de muncă pe care persoana în cauza o va prezenta polițiștilor când se va înregistra.
Ca în orice țară civilizată, timpul fiecărui om este prețuit la valoarea meritată, de aceea se poate rezerva din timp o întâlnire la poliție, având în vedere că înregistrarea respectivă nu se face online, ci e nevoie de prezența fizică pentru legitimare a lucrătorului/ rezidentului străin.