Atunci cand medicul stomatolog iti spune ca ai nevoie de un tratament de canal pentru dintele tau afectat, in mod cert, nu esti cel mai fericit. Este foarte posibil sa fi auzit o ruda sau un prieten sa se planga de faptul ca s-a confruntat cu dificultati legate de un tratament de canal radicular. Sau poate ca ai auzit alte zvonuri similare despre aceasta procedura.
Ei bine, daca esti in situatia in care trebuie sa fii supus si tu unui astfel de tratament endodontic, nu trebuie sa te sperii sau sa iti faci griji. Tratamentele de canal din ziua de azi, indiferent ca sunt efectuate de un medic stomatolog generalist sau de un endodont, sunt sigure si eficiente si implica, de cele mai multe ori, un disconfort mic. Asadar, opiniile se schimba cu privire la tratamentele de canal, deoarece tot mai multi pacienti beneficiaza de noi tehnici si proceduri imbunatatite.
In randurile ce urmeaza iti dezvaluim 3 dintre cele mai populare mituri despre tratamentele de canal, carora nu ar trebui sa le dai crezare.
1. Extractia este mai buna decat tratamentul endodontic de canal radicular.
Odata ce dintele natural este indepartat din maxilar / mandibula, pacientul poate simti o usurare imediata, insa ulterior se poate confrunta cu o serie de probleme. In cazul in care extractia nu este urmata de o procedura de inserare a unui implant dentar, dintii ramasi in jurul dintelui extras pot migra, iar tesutul osos din zona golului ramas va incepe sa se piarda.
2. Tratamentele de canal radicular sunt dureroase.
Multi pacienti sufera de dureri insuportabile pana cand sunt supusi tratamentului endodontic de canal, aceasta procedura ameliorand, de obicei, durerile. Sigur, timp de cateva zile de la efectuarea procedurii, pacientii se vor confrunta cu un usor disconfort, insa dupa aceea, nu vor mai simti nicio durere. Tratamentele de canal radicular din ziua de azi sunt rareori incomode. De fapt, daca simti o durere semnificativa in urma procedurii, ar trebui sa te adresezi medicului dentist – acesta poate fi un semn ca zona in care a avut loc tratamentul trebuie examinata.
3. Doar endodontii efectueaza tratamente de canal radicular.
Salvarea dintilor naturali reprezinta punctul de interes central al endodontiei. Cu toate acestea, atat medicii endodonti, cat si stomatologii generalisti sunt in masura sa efectueze procedura. Medicii stomatologi generalisti si endodontii lucreaza in echipa, consultand cazuri complexe si mentinand liniile de comunicare deschise despre starea generala de sanatate orala a pacientului. De cele mai multe ori, tratamentul de canal radicular este efectuat de catre endodont, iar coroana dentara (cunoscuta in limba engleza sub denumirea de “dental crown”), acel capac dentar ce acopera dintele, este plasata de catre medicul dentist generalist.