Angajatii fericiti sunt mai productivi. Dar cum ii motivezi, astfel incat sa se trezeasca in fiecare dimineata dornici pentru o noua zi de lucru?
Crezi ca banii sunt aceia care reusesc sa motiveze orice angajat? Ai fi surprins, dar nu salariul marit este cel care tine un om in companie.
Ai incercat vreodata sa ii multumesti unui angajat pentru munca facuta? I-ai delegat vreunei persoane un task important si ai asigurat-o de toata increderea ta?
Iata in randurile de mai jos 5 sfaturi, daca vrei sa iti motivezi angajatii fara sa te gandesti la aspectul financiar.
1. Comunica cat mai mult
Este de preferat sa nu fii managerul care se inchide in biroul sau, acaparat de task-uri, fara a mai fi atent la angajati.
Importanta comunicarii cu angajatii este una foarte mare. Este bine sa interactionezi frecvent cu ei. Angajatii trebuie sa se simta apreciati, iar cel mai bun mod de a-ti arata considerarea pentru munca depusa este sa ai discutii cu ei fata in fata.
2. Ofera un mediu modern, tehnologizat
Un angajat are nevoie de un mediu in care sa se simta bine. Este important modul in care arata spatiul de lucru. Curatenia, aspectul modern nu au voie sa lipseasca. De asemenea, este necesar sa fie un spatiu suficient de aerat, astfel incat nimeni sa nu se simta inghesuit.
De asemenea, niciun angajat nu isi doreste sa lucreze in 2018 cu informatii tinute pe hartii sau chiar in tabele Excel. Ia in vizor un sistem ERP menit sa automatizeze fluxurile de lucru ale angajatilor, eliminand asadar munca de rutina, repetitiva si plictisitoare.
3. Deleaga un task important
Iti place sa faci tu toate taskurile importante? Ai mereu sentimentul ca faci lucrurile cel mai bine? Schimba strategia!
Deleaga una dintre activitatile tale dificile si importante unui angajat. Asigura-te ca ii explici foarte bine ce are de facut si cand va trebui sa fie gata task-ul.
Ii vei transfera din autoritatea ta angajatului, iar acesta se va simti important, mandru si motivat, astfel incat va face tot ce ii sta in putinta pentru a rezolva cu brio sarcina primita.
In plus, cu astfel de oportunitati iti ajuti angajatii sa se dezvolte, sa invete lucruri noi. Vei evita plafonarea lor.
4. Fii un exemplu
Nu te poti astepta ca angajatii tai sa fie entuziasti si increzatori, atata timp cat tu nu o faci. Arata-le entuziasmul tau cu privire la obiectivele viitoare ale firmei, impartaseste-le din activitatile tale de succes, ca de exemplu ai avut o intalnire cu un client foarte mare si te afli foarte aproape de a semna contractul.
Atitudinea pozitiva se transmite, prin urmare raspandeste in birou optimismul si pofta de munca.
5. Munciti in echipa
Succesul este mai usor de atins in echipa. Asigura-te ca fiecare persoana isi cunoaste rolul cheie pe care il are in departamentul sau. Viziunea, misiunea si strategia organizatiei, precum si obiectivele fiecarui angajat trebuie in mod clar definite.
Daca fiecare angajat munceste pentru scopul final, atunci impreuna vor functiona ca o echipa, se vor ajuta astfel incat sa obtina rezultatul dorit. Energia pozitiva a echipei va contribui la motivatia tuturor.
Prin urmare, motivatia angajatilor poate fi facuta cu lucruri simple, a spune un “multumesc”, “bravo”, nu costa niciun ban. Tine cont de sfaturile de mai sus si actioneaza chiar din acest moment!