Principalele echipamente de protectie si rolul acestora in diferite activitati

echipamente de protectie

Siguranta si igiena la locul de munca sunt doua considerente foarte importante pe care atat angajatorii, cat si angajatii ar trebui sa le respecte si sa le prioritizeze. Astfel, in cazul in care nu sunt disponibile sau folosite corespunzator echipamentele de protectie, Inspectia Muncii poate aplica amenzi considerabile, iar scopul acestor masuri punitive este de a responsabiliza partile implicate si a le face sa constientizeze riscurile pe care mediul de lucru le prezinta.

Care sunt cele mai intalnite echipamente de protectie?

In functie de domeniul de activitate si pericolele la care se expune fiecare angajat pe parcursul intregii zile de munca, principalele echipamente de protectie recomandate pot fi:

– Veste, salopete si combinezoane. In foarte multe domenii, uniforma sau vestimentatia speciala ce trebuie purtata in timpul programului poate avea in componenta salopete, costume si veste reflectorizante.

Salopetele sunt confectionate dintr-o singura piesa, fiind foarte des folosite in activitatea de la interior, costumele (compuse din doua piese – pantaloni si jacheta) pot fi prevazute cu protectie termica si folosite in mediul exterior sau in timpul activitatilor ce pun in pericol partea superioara a corpului.

Combinezoanele sunt folosite predominant in fabrici, uzine sau ateliere. Aceste piese au un croi lejer si asigura libertate in miscari, iar scopul purtarii este de a proteja corpul de uleiuri sau alte substante care pot ataca pielea. Combinezoanele salopeta sunt utilizate adesea in spatii inchise, pentru ca de cele mai multe ori sunt confectionate dintr-un material subtire.

Echipamentele de protectie adecvate utilizarii in mediul exterior includ costumele si salopetele din doua piese, captusite si concepute pentru a oferi protectie si impotriva conditiilor meteo deosebite (ploaie, vant puternic, temperaturi foarte scazute). Un alt detaliu este ca pantalonii pot fi confectionati din tesaturi puternice, care previn accidentarile (strapungeri, taieturi, zgarieturi) la nivelul membrelor inferioare.

Vestele reflectorizante sunt utilizate pentru a mari vizibilitatea angajatilor atat pe timpul zilei, cat si noaptea. De regula, acestea sunt prevazute cu benzi reflectorizante si au culori puternice (galben, portocaliu), insa poti gasi cu usurinta modele de alta culoare pe care le poti personaliza prin broderie, serigrafie sau transfer termic.

– Casca de protectie. Toate domeniile de activitate care expun personalul la risc de accidentare la nivelul capului sunt reglementate din punct de vedere al sigurantei, motiv pentru care activitatea trebuie sa se desfasoare numai folosind echipamente de protectie tip casca. Castile de protectie moderne sunt robuste si usoare, au calota din HDPE si ofera utilizatorului o protectie sporita pentru ceafa.

In plus, aceste echipamente de protectie pot avea banda anti-transpiratie din material textil moale, sunt concepute sa reziste la temperaturi extreme (intre -20 si +50 grade Celsius) si au capacitate dielectrica de pana la 1.000V.

– Manusi de protectie. Fiindca aceste accidentari au o frecventa ridicata, protejarea mainilor si a degetelor este esentiala in majoritatea domeniilor de activitate. Atunci cand angajatii poarta manusi, ei sunt protejati, printre altele, de taieturi, zgarieturi, arsuri, frig extrem sau contactul cu substante chimice periculoase.

– Incaltaminte de protectie. Ghetele, pantofii sau cizmele de protectie au o importanta deosebita in domeniile cu risc, acestea protejand membrele utilizatorului. Pe langa aceasta, incaltamintea de protectie trebuie sa asigure si confortul din timpul respectivei activitati, mai ales daca angajatul petrece foarte mult timp in picioare.

De exemplu, pe santiere sau in cazul industriilor grele, incaltamintea de protectie ia forma unor ghete cu bombeu metalic. Acestea protejeaza degetele si laba piciorului de impactul cu obiecte cu greutate mare.

In plus, aceste echipamente de protectie sunt concepute sa reziste la apa, uleiuri, acizi, produse petroliere sau socuri electrice, iar talpile cu aderenta imbunatatita vor proteja utilizatorul de alunecarea pe suprafete lucioase sau umede.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *