Proiectul “Elevi si Studenti in Anul Centenarului” – arc peste timp intre momentele care au marcat Marea Unire de la 1918 si prezent

Proiectul „Elevi si Studenti in Anul Centenarului”, derulat de Universitatea din Bucuresti si finantat de Primaria Sectorului 1, prin Programul CENTENAR PENTRU TOTI – sesiunea 2017-2020, a reusit sa creeze o punte peste timp intre anii relevanti pentru realizarea Marii Uniri de la 1918 si contemporaneitate.

Activitatile derulate in cadrul proiectului au readus in memoria colectiva momentul 1 decembrie 1918, implicand elevii si studentii participanti la proiect in constientizarea relevantei acelui moment. Au fost redescoperiti oamenii anului 1918, cu detaliile marunte de viata si faptele care trec de perceptia istorica, s-au evocat istorii bucurestene din timpul razboiului si al Marii Uniri, dar si istorii universitare si educationale.

Campaniile de informare din mari licee bucurestene si centre universitare din Iasi si Cernauti, precum si intalnirile si evenimentele tematice de la Alba Iulia si Sinaia au fost prilejuri importante de comunicare si dezvoltare pentru elevi si studenti.

Concursul de fotografie si film „Imaginile Centenarului – Oglinda in timp” a mobilizat numerosi elevi si studenti, care au vrut sa imortalizeze obiective si momente simbolice pentru ce a insemnat Marea Unire de la 1918. Creatiile lor sunt reunite pe site-ul proiectului – www.esc19.ro – care gazduieste si numeroase documente, cercetari, opinii si imagini legate de unirea de la 1 decembrie 1918. Portalul dedicat proiectului prezinta si o colectie impresionata de marturii ale elevilor si studentilor participanti, precum si imagini relevante de la dezbaterile si evenimentele derulate in Bucuresti si in tara.

Dincolo de misiunea de a creste constientizarea importantei Marii Uniri in randul tinerei generatii, proiectul „Elevi si Studenti in Anul Centenarului” a contribuit si la dezvoltarea personala a fiecarui participant, din perspectiva academica, dar si din punctul de vedere al propriilor abilitati si competente, intr-un cadru informal si non-formal.

Partenerii proiectului derulat de Universitatea din Bucuresti si finantat de Primaria Sectorului 1, prin Programul CENTENAR PENTRU TOTI sunt Facultatea de Istorie, Facultatea de Matematica si Informatica si Departamentul de Consiliere si Orientare pentru Cariera din cadrul Universitatii din Bucuresti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *