Lucrările dedicate vieții diplomaților moderni încep cu viața lui Antonnis Ioannis Kapodistrias. Născut în Corfu, ca descendent al unei familii italiene prezente pe Corfu (Kerkyra) Antonnis Ioannis Kapodistrias va fi un important sfetnic al țarilor Rusiei, ajungând la 1821 chiar ministru de externe al Rusiei și chiar „naș” al organizației secrete Eteria.
Declanșarea Războiului Grec de Independență la 25 martie 1821 îl va propulsa în fruntea mișcării de eliberare a Greciei. Totuși, grecii pe cât de dornici erau să se rupă de otomani pe atât de greu de unit între ei s-au dovedit în cursul luptelor. Kapodistrias, Laskarina Boubulina sau Theodoros Kolokotronis s-au situat de multe ori pe poziții antagoniste.
Deși a ajuns președinte al primului executiv al Greciei independente Kapodistrias s-a aflat într-o rivalitate permanentă cu familia Mavromichalis considerată lider al unei facțiuni aristocratice.
Pe fondul acestor dispute, la 9 octombrie 1831, Kapodistrias a fost asasinat de familia Mavromichalis.
Independența Greciei se va cuceri pe calea diplomației și acțiunii internaționale iar forma de guvernământ va fi monarhia, astfel că Grecia va mai avea un nou președinte abia din 1974, la finalul dictaturii coloneilor.
The post Rolul omului de stat elen Antonnis Ioannis Kapodistrias appeared first on Stirile Olteniei.