Sticla, un material ce va domina proiectele arhitecților în viitorul apropiat

Sticla este mai rezistentă decât crezi și forța acesteia crește concomitent cu grosimea, dar și cu tratamentele tehnologice moderne la care a fost supusă.

Folosind sticla securizată se pot realiza acum amenajări interioare spectaculoase, cu jocuri inedite de transparențe și opacități aparte, unde lumina naturală ajunge ca să aibă un rol esențial.

În ultima vreme tot mai mulți proprietari de locuințe noi vor să utilizeze sticla pentru a da un aer optimist, o luminozitate extrem de plăcută căminelor lor.

Sunt chiar module speciale de curs la facultățile de design interior unde studenții învață secretele acestui material cu totul deosebit care este sticla modernă.

Datorită tehnologiilor existente acum, în permanentă perfecționare, chiar dacă se folosește sticla la confecționarea scărilor interioare, pieselor de mobilier, paravanelor, cabinelor de duș, chiuvetelor, căzilor sau chiar a fațadelor exterioare, asta ca să nu mai vorbim de ferestre și uși, aceste elemente cu dublu rol: funcțional și decorativ, sunt extrem de sigure.

În camera de zi un perete despărțitor de sticlă, eventual gravat cu mult bun gust și decupat nu rectiliniu, ci într-o formă neregulată, reprezintă un punct de interes ce nu poate să fie ignorat de nimeni care pătrunde în încăperea respectivă.

Un mare plus în designul interior este adus de scările speciale din sticlă, care fiind foarte aerată, nu taie vizual din spațiu și este extrem de frumoasă, indiferent dacă este transparentă sau colorată. Eventual, treptele pot avea aspectul unor norișori diafani, scara respectivă pârând a fi chiar o cale spre Paradis pe care o folosesc doar îngerii.

Merită toate laudele specialiștii din industria sticlei datorită cărora acest material, la bază atât de delicat, de fragil, a ajuns acum să înlocuiască fericit cărămizile, betonul, lemnul și alte materiale de construcție solide, prin definiție extrem de dure.

Poate și pentru că asiaticii consideră că sticla este un simbol pentru Apă, iar noi suntem alcătuiți mai mult din trei sferturi din acest element ce semnifică Viața, tot mai des întâlnit în tot Universul (inclusiv pe Lună și pe Marte, după cum tocmai a anunțat NASA), nu avem de ce să ne mirăm că ni-l dorim sub diverse forme în preajma noastră. Chiar și apa întruchipată de sticlă.

Și în țara noastră a început să se utilizeze sticla securizată în proiectele constructive de mai mică sau mai mare anvergură, sesizându-se faptul că viitorul este al edificiilor semețe, zvelte, realizate din sticlă și metale inoxidabile.

În acest fel realizările arhitecților vor scăpa de acele materiale grele, anoste, apăsătoare în mare măsură asupra psihicului oamenilor care vor locui sau muncii în clădirile respective, dar și asupra acelora ce le privesc și admiră din exterior.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *